dilluns, 8 de gener del 2018

Regals de reis


Espero que els Reis s'hagin portat bé amb vosaltres (sort que encara queden reis generosos al món...). A nosaltres ens van regalar el Netflix, o sigui que si aquest any baixa la meva productivitat literària ja sabeu a qui heu de donar la culpa. Em temo que em passaré unes quantes nits fent binging de sèries fins que el cos aguanti, enlloc d'escriure...

Bé, el meu "regal" de reis per vosaltres és una mica de ciència. Comencem amb un article a l'Ara que va generar una mica de polèmica a la xarxa i als comentaris del diari perquè hi explicava una possible base biològica per a la violència de gènere. Els que m'aneu llegint sabeu que una de les meves manies és usar la ciència per explicar com funciona la humanitat. Però a alguns lectors sembla que s'incomoden quan els enfrontes al seu origen animal, i confonen l'arrel biològica del nostre comportament amb el fet que això proprocioni una justificació a tot. Des que ens hem civiltizat, els humans estem precisament intentant fugir del dictat de la biologia. Però això no vol dir que no existeixi. Al cap i a la fi, som primats. El meu amic i company Daniel Closa ho resumia perfectament en el seu blog uns dies després. [Cunya publicitària: recordeu que per Sant Jordi sortirà una col·laboració Closa-Macip que farà de bon regalar(-se)].

El següent article que vaig publciar a l'Ara també va crear polèmica, però menys, aquest cop pel tema: la creació d'un virus patògen artificial. La possibilitat que a aquesta nova tecnologia se li doni un mal us espanta. Però per altra banda, és un avenç important. Què cal fer, amb aquesta mena de ciència? Prohibir-la o fomentar-la? És un debat obert.

I acabo amb una col·laboració que vaig fer en un article que desemmascara algunes pseudociències. És trist que encara hi hagi gent que sigui enganyada per aquestes coses, per això cal alçar la veu i explicar la veritat sempre que es pugui.

Per cert, he vist que a la UAB tenen un llistat de la majoria de les meves obres de divulgació, per si mai en necessiteu una.

4 comentaris:

Sergi ha dit...

Netflix és un perill, et deixarà enganxat a la pantalla. I precisament en aquest sentit, et recomano la sèrie Black Mirror, per si no l'has mirat ja. Capítols d'al voltant d'una hora, completament independents i amb el fil conductor de la tecnologia i a on ens pot portar. Si no l'has mirat, penso que et podria agradar. Per cert, de moment són només 19 capítols repartits en 4 temporades, te la poleixes ràpid i a escriure.

Garbí24 ha dit...

La ciència pot ser perversa a mans de qui caigui, la pólvora no va pas ser un mal invent, però ha causat moltes morts.
Igual que Netflix.... a mans de segons qui pot ser un problema, però és una de les millors coses per mirar la tele.

jomateixa ha dit...

Al començament és quan és més perillós, després et vas posant límits, perquè sinó no faríem res més que mirar sèries i més sèries, i passaríem a ser part d'un capítol de "Black Mirror" :DD
Gràcies pels regals de reis.

Anònim ha dit...

Fa temps que no confio amb els reis, prefereixo els teus regals, gràcies i bon any