dimarts, 30 de novembre del 2021

Vacuneu-vos: és important

Aquesta setmana rebré la tercera dosi de la vacuna de la covid-19. Al Regne Unit està disponible per als majors de 50 anys i, aprofitant que ja entro en aquesta categoria, vaig demanar hora ràpidament. No estic convençut que sigui imprescindible: malgrat que és cert que els anticossos van a la baixa amb el temps, no hi ha dades prou sòlides que diguin que una dosi extra reduirà encara més les complicacions greus i la mortalitat, que és el veritable poder de les vacunes. Però potser sí que jugarà un paper en disminuir els casos simptomàtics, i això seria important pel control de l’onada que comença.

Ens trobem en un moment de la pandèmia diferent als anteriors i calen noves estratègies. Els governs han confiat en un nivell alt d’immunització per aturar els contagis, malgrat que els experts els deien que aquesta no era la feina de les vacunes. Ara ens trobem que els casos no paren de pujar, principalment perquè des de finals de l’estiu, quan les corbes van tocar fons, s’ha anat imposant el marc mental que la pandèmia aquí s’havia acabat gràcies a la campanya de vacunació. Evidentment, no era cert.

 La vacuna és una capa de protecció (possiblement la més important) però per si sola no és suficient. Si ens oblidem de les altres (mascareta, tests, distància, ventilació...), li estem posant les coses fàcils al virus. Això es veu clarament si es comparen les dades d’immunitzacions i casos. Itàlia té 77% de vacunats amb pauta completa i una mitjana de 150 casos diaris per milió d’habitants. Però Portugal en té un 88% amb gairebé 200 casos. A Espanya les xifres son 80% i 100. Alemanya té una mica menys vacunats que Itàlia, 67%, i en canvi molts més casos, 570. Queda clar que la relació entre les dues coses no és directa. Per tant, no és una “onada dels no vacunats”, com han proclamat alguns, si no que ens afecta a tots perquè depèn de més factors.

Després d’adonar-se de l’error, la tàctica als països que encara no estan molt malament és fer tot el possible abans de tornar a aplicar mesures que ens costaran d’acceptar. Per això s’està accelerant la vacunació (sobretot terceres dosis i, aviat, menors de 12 anys, una de les franges on més està circulant el virus), i l’aprovació dels nous fàrmacs de la Merck i la Pfizer, que prometen reduir molt els casos més greus. El següent nivell, encara dins de les intervencions light, és ampliar l’ús del passaport covid (és difícil que a Espanya es pugui fer més enllà dels entorns d’oci, per qüestions legals). L’objectiu continua sent evitar el col·lapse sanitari i la mortalitat, però és molt possible que això no es pugui aconseguir sense mesures més dures. Països com Àustria ja ho han hagut d’admetre mentre altres, com el Regne Unit, prefereixen acceptar el cost humà de no tornar a aplicar restriccions.

Cal tenir present, a més, que el virus segueix mutant si pot córrer lliurement. Ara hem descobert una nova variant a Sud-Àfrica que té característiques preocupants. Els canvis que adquirit la podrien fer més infecciosa (una evolució que ja hem vist abans diversos cops) i, el que seria pitjor, més resistent als anticossos que hem generat. És aviat encara per saber quin impacte real tindrà aquesta variant, per tant hem d’esperar i vigilar. Podria ser que no s’implantés, malgrat que algunes dades suggereixen que comença a ser dominant al país on s’ha detectat primer, o s’escampés globalment. En tot cas, si cal, podríem produir en poc temps vacunes adaptades contra la nova variant.

Perquè malgrat la mala premsa, les vacunes son dels fàrmacs més efectius u segurs que existeixen. Les complicacions greus son rares i, per la seva naturalesa, no en tenen a llarg termini. Veure-les com una substància tòxica que s’ha d’utilitzar el mínim possible és absurd. I tampoc passa res si ens en posen més d’una a la vegada. Recordem els milions de nens que han rebut de cop les tres que inclou la triple vírica i que no han tingut cap problema. 

Davant de les incerteses d’aquest hivern, el millor que podem fer és protegir-nos tant com puguem contra els dos virus amb més possibilitats de causar complicacions. Accepteu la tercera dosi de la vacuna de la covid quan us l’ofereixin i demaneu també la de la grip si esteu en un col·lectiu vulnerable. I si algun professional us recomana el contrari, que a vegades passa, busqueu informació a fonts fiables i us adonareu ràpidament que la immensa majoria d’experts estan d’acord que més val ser prudent i aprofitar les eines que tenim a mà per protegir-se a un mateix i a la societat.

[Publicat a El Periódico, 28/11/21]

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Tengo una pregunta: ¿El virus va mutando para evadirse de la inmunidad?

Chiloé

Salvador Macip ha dit...

No ho sabem encara, Chiloé, però és una de les possibilitats. Sobretot les mutacions que els fan més infecciosos son les que acaben fent-se dominants, per allò de la supervivència dels més aptes...

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Molt d'acord amb tu, perquè encara que no sigui metge, tinc prou sentit comú i molta informació, d'aquells que sí sou metges, per atrevir-me a opinar. Per això no puc comprendre que hi hagi tanta gent dient estupideses. No cal ser metge ni un Einstein per entendre què dieu els experts. I si després es contrasta, bé, com es poden equivocar i dir bajanades?
Gràcies, Salvador.

Marta ha dit...

Estic molt d'acord i segueixo sempre la teva opinió i la del Dr. Oriol Mitjà que considero una persona molt fiable. Ja porto la tercera vacuna i tinc un dubte que no tinc clar si les persones que han passat la malaltia es poden considerar immunitzades o també s'han de vacunar. Conec un negacionista que l'ha passat i considera que ja no cal vacunar-se. És cert?

Anònim ha dit...

Sol de dia i mitja nit,
brilles en el món científic,
també en el món literari,
però la teva grandesa
és que tots ets amic.
=============
Gràcies per les teves paraules amables que rebo de tu i em conforten. Sigues feliç.
O X

Salvador Macip ha dit...

Marta, amb l'òmicron no és suficient haver passat la malaltia, perquè els anticossos que s'han generat sembla que no son suficients. Per això es recomana a tothom que es vacuni.