dilluns, 27 de desembre del 2021

Un Nadal de mínims, sisplau

Estava convençut que tindríem un Nadal no normal però sí millor que el darrer. El control de la pandèmia durant els mesos càlids havia sigut bo, tant que els contagis havien arribat a mínims. Sabíem que a la tardor pujarien (per la tornada a les escoles i les feines, les baixes temperatures, etc.), però amb una població ben vacunada, semblava que l’onada es podria dominar. Fins i tot quan les coses es van començar a desmarxar a mitja Europa, jo confiava que mesures “toves” com demanar el passaport covid a les activitats de més risc serien suficients per alentir prou el progrés com per entrar a les festes amb uns nivells de casos tolerables.

No ha estat així. A l’excés de relaxació que arrossegàvem des de l’estiu se li ha afegit un factor fins a cert punt esperat però sempre imprevisible com és una nova variant. Han hagut de passar unes setmanes fins que no hem tingut dades suficients sobre el comportament de l’òmicron per saber com ens afectaria, però ara ja no ens en queda cap dubte: la situació és dolenta, amb unes xifres que ja superen les del pic de gener de l’any passat, i ho serà molt més si no hi posem remei. El panorama ha canviat completament en qüestió de dies.

L’òmicron s’està convertint ràpidament en dominant a molts països, i també a casa nostra. És com a mínim el doble de contagiosa que la delta i, per si sol, això ja fa molt més difícil la contenció de casos, d’una manera similar al que vam veure quan vam passar de l’alfa a la delta. Però és que, a sobre, l’òmicron s’escapa en part dels anticossos que han generat les vacunes i les infeccions prèvies. Això fa que les reinfeccions siguin més freqüents, cosa que contribueix a augmentar encara més la transmissibilitat. Per sort, hem vist que una tercera dosi fa pujar prou els anticossos com per a què es recuperi aquesta barrera contra els contagis per l’òmicron, per això és tan important vacunar altre cop a tanta gent com sigui possible.

El problema és que no ho podrem fer prou ràpid per aturar els contagis abans de Nadal, per tant, ens calen implementar altres mesures. Aquí és on son indispensables les restriccions, l’altra eina eficaç que tenim en una pandèmia, a part de les vacunes. El Comitè Científic Assessor de la Covid-19 hem treballat intensament aquests dies en unes recomanacions, basades en les noves dades disponibles. Ho hem fet tan ràpid com hem pogut davant una situació que estava canviant dia a dia. Hem procurat centrar-nos només en el que es pot aplicar immediatament, deixant de banda tot el que xocaria amb la realitat legal del país (un altre dia parlarem de per què amb dos anys no hem sigut capaços de flexibilitzar la legislació per adaptar-la a la realitat epidemiològica, com han fet altres països). A partir d’aquí, el Govern ha anunciat una sèrie d’accions per mirar de contenir el problema. Per primer cop aquest procés és totalment transparent: l’informe original del Comitè està disponible a internet, amb els noms dels qui l’han elaborat, i es pot veure fàcilment què han considerat els polítics que era realista aplicar i prioritzar de tot el que demanàvem.

Per consens, al Comitè vam estar tots d’acord que calia proposar evitar les trobades d’aquests dies: màxim quatre persones en espais públics i només la bombolla al domicili. En conseqüència, jo he anul·lat els sopars i dinars de Nadal que tenia previstos. Per molta ràbia que ens faci, és millor sacrificar-nos que no posar en risc els que estimem. A més, si no extremem la prudència, correm el risc de saturar el sistema de salut (la primària ja ho comença a estar), amb tots els problemes que això comporta també per les altres malalties. I encara que les vacunes funcionen molt bé a l’hora d’evitar els casos greus i la mortalitat, fins i tot per l’òmicron, si el número de casos és alt, el de víctimes també ho serà.

Cal anar-ho repetint: encara queda molta pandèmia. Res del que està passant és inesperat, com hem dit molts cops. Hi haurà més onades i, segurament, més variants que complicaran la situació. Sabem com hem de respondre: vacunant i restringint el contacte social quan calgui. Son mesures que funcionen molt bé, encara que el preu a pagar sigui alt. Per això, sigueu prudents. I passeu unes bones festes.

[Publicat a El Periódico, 22/12/21]

BONUS TRACKS:
Entrevista a El Nacional
Entrevista a Nació digital
Entrevista a BTV
Entrevista al Matí de Catalunya Ràdio
Entrevista al Tot es mou: