diumenge, 10 de maig del 2009

Economia corporal

Com que aquest llibre l'ha fet un amic meu i a més m'ha agradat, no tinc cap dels problemes que comentava abans d'ahir per fer-li aquí mateix una mini-crítica.

Darrera l'aparença d'un petit llibre d'humor s'amaga un dels assaigs més intel·ligents que he llegit darrerament. La premisa és tan simple com un acudit: explicar les relacions sexuals usant metàfores econòmiques. L'Orteu, que els qui l'heu seguit a la contra de l'Avui ja sabeu que té la rara habilitat de saber escriure bé, aprofita l'excusa per fer una anàlisi cínica del comportament humà. Les frases s'han de mastegar una a una, així que no us penseu que us l'acabareu en un tres i no res, per breu que sigui. A vegades m'ha semblat que alguna se m'empassava i no em volia deixar anar fins que n'hagués tret tot el suc. Talment com si estigués llegint un llibre de filosofia del llenguatge disfressat de manual de sexologia.

Per dissimular, l'Orteu amaneix el text amb alguna que altra broma directa i pujada de to, que també s'agraeix, però per a mi el realment interessant és el que s'amaga darrera les teories que ens proposa el llibre, un punt misantròpiques, un punt misògines, però amb una gran capacitat per posar el dit a la llaga. Un llibre que és el que sembla i molt més. A mi m'ha proporcionat unes estones prou distretes i m'ha fet barrinar una mica, cosa que sempre va bé.

5 comentaris:

Clidice ha dit...

estic temptada de creure't però la misantropia/misogínia del senyor Orteu sempre m'ha semblat una "posse" :S segurament m'equivoco :)

Montse ha dit...

penso com la Clidice, però potser em compri el llibre quan vagi a Barcelona, fa patxoca, així, tal com l'expliques!

JRoca_Font ha dit...

Jo sempre he sigut un fan de l'Orteu, em sembla que em compraré aquest llibre. S'ha de dir que la meva filla de quasi tres anys també n'és fan, dels guions de les Tres Bessones per ser exactes.
Salut

Francesc Orteu ha dit...

Petons a la Clidice i la Montse/Arare. Una abraçada al JRoca amb moltes pessigolles per la filla.

JRoca_Font ha dit...

Aquest dissabte al matí el vaig comprar i ja me l'he llegit. Estic d'acord amb la crítica que en fas, tot i ser un llibre primet i aparentment fàcil de llegir cal saborejar-lo a poc a poc. M'han encantat les gràfiques i els exemples que exposa i també les bromes directes pujades de to que comentes. Tot plegat un llibre rodó tot i la forma de prisma rectangular que té.
Salut