dissabte, 26 de juny del 2010

Naixement

Ja sé la data del naixement del meu nou fill (literari): serà pel novembre. Aquesta setmana m'han arribat les ecografies (=galerades) i la critatura fa molt de goig (què n'ha de dir el pare?). Després ha vingut la fase de buscar-li el nom més adequat i preparar-li la robeta per vestir-lo quan surti a veure món, tota una feinada que s'allargarà durant els propers mesos.

Aquesta novel·la significa el meu retorn a la ficció després de tres anys d'absència. Es tracta d'un llibre realment únic: és la primera vegada que una novel·la que escric agrada a tots els meus lectors de prova. En tinc algun d'especialment dur (per exemple el meu pare, o la meva dona: són implacables), però aquest cop fins i tot vaig aconseguir convèncer els més recalcitrants. Això vol dir que les possibilitats que també us agradi a vosaltres són elevades... (Ja em perdonareu si aprofito per començar a fer propaganda subliminal.)

Per altra banda, aquesta obra marcarà el meu cinquè aniversari com a escriptor "professional" (el meu primer llibre, descomptant col·laboracions, va sortir la tardor del 2005) i serà gairebé la desena obra com a autor en solitari o en parella. Per tancar millor el cicle, la mateixa editorial que es va arriscar a donar-me el tret de sortida s'encarregarà d'arrodonir aquest primer quinqueni (cosa que em permetrà figurar a la mateixa col·lecció que Isabel-Clara Simó o Herta Muller, tot un honor). Els dono les gràcies per apostar de nou per mi.

Si alguna cosa es pot dir de la meva breu carrera literària és que fins ara ha estat ben eclèctica: tres llibres per nens, una novel·la eròtica, una novel·la bèstia, dos peces serioses de divulgació científica i un recull de contes d'humor. I no és un accident: m'agrada escriure coses tan variades com sigui possible. Potser perquè també és el patró que segueixo com a lector. Dit d'una altra manera, sempre procuro escriure un llibre que m'agradaria llegir. No sé si això confón els meus lectors potencials, perquè al cap i a la fi el meu estil es manté escrigui el que escrigui, però el cert és que a mi em diverteix fer-ho d'aquesta manera. Em recorda quan a l'adolescència llegia Pedrolo i cada llibre que agafava era una sorpresa, perquè no sabies per on et sortiria. D'alguna manera dec estar intentant seguir un patró semblant inconscientment. (Per cert, la Júlia ens recorda que avui fa 21 anys que va morir Pedrolo. Que serveixi aquest post com a humil homenatge a un autor que m'ha influït molt).

El full de ruta per a la segona meitat d'aquesta primera dècada d'ofici seguirà unes passes similars, aviso. Els propers sis projectes de la meva llista són tots radicalment diferents i m'ho estic passant molt bé fent-los i preparant-los. Alguns em sorprenen fins i tot a mi mateix! Ja us aniré explicant més detalls d'aquesta nova novel·la durant els propers mesos, és clar. De moment us deixo amb la foto d'un dels personatges secundaris.

12 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Tota aquesta llarga llista has escrit des de 2005?? Se't felicita, Salvador, jo et feia pare d'un parell de criatures, no sabia que tenies tota una guarderia a casa. I de nens tant diferents entre ells!

Vejam quin ens arriba al novembre, doncs...

Unknown ha dit...

A veure si tenim sort i podem fer alguna coseta junts per a la promo, que tenim batejos en dates similars!

Defak ha dit...

Com en sabem de crear l'expectativa!!

Salvador Macip ha dit...

Ferran, sóc un escriptor compulsiu ;-) El secret és que abans de publicar ja portava molts anys escrivint i acumulant històries!

Doc, seria divertit fer promo plegats! Ja tinc ganes de conèixer el germanet de l'Enriqueta. Quan sàpiga dates ja et diré alguna cosa.

Defak, ja veus, els autors ens les hem d'empescar totes per fer bullir l'olla... ;-)

Elfreelang ha dit...

Enhorabona pel futur naixement literari i també pel teu eclecticisme i varietat...serveixi també com a petit homenatge al gra Manuel de Pedrolo que va escriure gairebé novel.les de tots els gèneres!

Elfreelang ha dit...

ui volia dir gran ...gran no pas gra

Ferran Cerdans Serra ha dit...

genial, ja tinc ganes de veure'l, aquest nou fill... m'encanta que siguis tan eclèctic i escriguis el que et va sortint, sense convertir-te en un especialista monotemàtic. És valent. Felicitats.

Anònim ha dit...

keMOLTÍSSIMES FELICITATS SALVADOR:
Per aquest nou llibre, que sempre fa molta il.lusió.
Per tot el que ens has brindat en aquests pocs anys.
I per tots els que tens ja embastats.
ETS UN CRACK!!!
I A MÉS, ESCRIUS TAN BÉ NOVEL.LA, DIVULGACIÓ, BEN SEGUR QUE TAMBÉ POESIA, CONTES, FICCIÓ... AIXÒ ÉS UNA RIQUESA MOLT GRAN.


(A VEURE SI AQUESTA RIQUESA ES NOTA A LA BUTXACA!!!)
UNA ABRAÇADA. ANNA RISPAU.

GM Newgrange ha dit...

Si no pots estar quiet, Salvador!
I amb la d'anys que tens per endavant, ens faràs gaudir més i més...
Felicitats per la nova criatura!
:)

jomateixa ha dit...

uf, fins al Novembre...? Això es fer-nos dentetes massa aviat.
Estarem atents. A l'espera.

marta (volar de nit) ha dit...

Me n'alegro molt i m'agrada com ho expliques. Felicitats!

Montserrat Brau ha dit...

el llegirem, el llegirem!!