dimecres, 22 d’agost del 2012

Ajudeu-me, si us plau: feu-me preguntes sobre el càncer!

Estic treballant en un projecte relacionat amb el càncer i una de les coses que vull incloure és un llistat dels dubtes més freqüents que la gent té sobre el tema.

Em voleu donar un cop de mà? Envieu-me qualsevol pregunta relacionada amb el càncer (tan general o tan específica com vulgueu), que l'afegiré a la llista. I miraré de contestar les que pugui, és clar.

Podeu fer-ho als comentaris d'aquest blog, per twitter, DM, facebook, google+, email o com us vagi millor.

MOLTÍSSIMES GRÀCIES PER AVANÇAT!!!

26 comentaris:

Clidice ha dit...

En una família on el 70% (o més) de membres de distintes generacions moren de càncer, es pot témer que hi ha una propensió genètica? Cal fer algun tipus d'actuació preventiva, si és que existeix, a part del clàssic de no fumar, menjar sa i fer exercici?

Bé, espero que et pugui ser útil. La resposta em seria útil també, gràcies per la teva feina i la de tots els teus col·legues.

LEBLANSKY ha dit...

Algunes típiques:
-el cèncer és una malatia, o són varies?
-Si a una persona se li ha detectat un tumor cancerígen però encara no desenvolupat, hi ha opcions de no intervenir, i confiar en que allò romangui sense creixer durant molt de temps?
-el càncer es dona en totes les espècies animals, o només en mamífers? És el mateix tipus de c`ncer el dels humans que el d'altres espècies?
-Hi ha estudis sobre una possible relació entre el progrés de la indústria i la civilització i l'increment dels casos de càncer?

Sergi ha dit...

Demanes preguntes freqüents, i el meu suggeriement és parlar sobre càncer i dieta. Pot influir la nostra dieta en el risc de patir càncer, o en el càncer mateix?

És el primer que m'ha passat pel cap, ja hi aniré pensant a veure si et serveix, encantat de donar un cop de mà.

Sergi ha dit...

Mmm... per exemple, és veritat que existeixen remissions espontànies de càncers?

Anònim ha dit...

El terme "càncer" és un nom genèric per parlar de diverses malalties no relacionades necessàriament entre si?

Per què es parla tan sovint que l'actitud positiva del pacient ajuda a superar-lo i en canvi no es diu d'altres malalties?

Bon estiu!

Yáiza ha dit...

Jo volia fer una pregunta similar a l'última que t'ha fet en Leblansky: realment hi ha cada cop més incidència de càncer o es podria explicar per un augment de pa capacitat de diagnosticar-los i de fer-ho cada cop més precoçment, i per l'increment de l'esperança de vida?

omalaled ha dit...

Està totalment el càncer rel·lacionat amb un problema de mort cel·lular? Si és així, està totalment rel·lacionat amb alguna part de l'ADN responsable d'això? És possible que existeixin personas que, encara que visquessin moes de 150 anys mai patirien un càncer? Està relacionar el càncer amb la "degeneració" de l'ADN amb l'edat? Per què un càncer es pot desenvolupar en un òrgan del cos, tenir metàstasi i desenvoluparse en un altre òrgan? Es que les cèl·lules són les mateixes en diferens òrgans? Per què el sistema immunològic no reconeix les cèlules canceroses poer poder el·liminar-les? No es podria desenvolupar una tècnica per "marcar" aquestes cèl·lules canceroses de manera que el sistema immunològic les destruís?

Salut!

La noia estrambòtica ha dit...

Volia fer-te una pregunta similar com omalaled. La reproduccio d'ADN o mes ben dit la copia sense errades te a veure amb el desenvolupament de cancer o la probabilidad de patir aquesta malaltia?

Dieta i cancer. Una parella inseparable?

La pregunta sobre els telomers i la probabilidad de viure mes anys i mes sanament. Vaig veure una docu al tv fa anys que deia si tindriem el clau per a controllar els telomers, seria com haver resolt el misteri de la vida i tenir la possibilitat de viure molts anys mes que ara. Veritat o fals?

La relacio de DHEA- huma i "ageing" i cancer

M'agradaria saber si - despres d'obtenir la clau del genom huma per la sciencia - hi ha mes opcions d'intervenir, mes camis per investigar la questio genetica o sigui que encara la sciencia no esta a punt de fer respostes definitives de la relacio de predisposicio, edat, caracteristiques genetiques i stil de viure.

Per a quines persones seria recomanable de fer-se un analisi del seu propi genetic make-up? I per que?

El virus HPV i la seva relacio amb el cancer. Si tens el virus hi ha manera de prevenir cancer o nomes pots esperar que fes totes revisions cada any sense trobar res?

Moltes gracies.

Salvador Macip ha dit...

Moltes gràcies a tots! Vaig apuntant i miraré de respondre-les totes.

el fem fatal ha dit...

De quants i de quins factors depèn exactament que un càncer es pugui curar o no?

Què és més determinant amb vista a la curació, l’organ (o el tipus de teixit) afectat o el grau d’avançament del càncer?

Fins a quin punt els placebos són eficaços a l’hora de curar càncers (mai, només els d’alguna mena en concret, només per a determinades persones, en determinades circumstàncies, etc.)?

Quines menes de càncer hi ha? N’apareixen de noves?

En què consisteix exactament la quimioteràpia? Té efectes secundaris irreversibles? Quins?

Gràcies per l'oportunitat i molt bona feina.

jomateixa ha dit...

Moltes de les preguntes que ja han fet també me les faig jo.
En tinc més, però la primera que m'ha vingut al cap, potser perquè ho he viscut de més a prop és:
Per què en ocasions costa tant de detectar un càncer? per què pot ser que surtin les analítiques bé i ningú s'adoni de què està passant fins que ja no hi ha remei?

Elfreelang ha dit...

Dubtes en tinc molts... a veure el meu pare va patir un càncer de recte als 81 anys, en concret era un adenocarcinoma , per sort apart de fer-li una extirpació de recte i part de colon, amb una colostomia ...va morir al cap de deu anys i no pas del càncer....actualment als més gran de 50 anys com és el meu cas se'm va demanar si volia sotmetre'm a una prova per prevenir precisament aquest tipus de càncer, a la farmàcia em van dir que si tenia antecedents directes consultés al programa de prevenció i la resposta va ser que si el càncer s'havia manifestat tant tard no tenia per que tenir una especial disposició genètica a patir-lo....tu que en pots dir ? espero haver-te ajudat

Assumpta ha dit...

Ho trobo interessantíssim, Salvador. Veig que molta gent et fa preguntes de persones que "hi entenen". Jo no hi entenc gens, però també et vull fer una pregunta sobre un cas que em va deixar molt parada:

Un amic meu estava (aparentment) perfectament, de cop va començar a tenir MOLT mal d'esquena, uns dolors molt intensos, va anar al metge i se li va diagnosticar un càncer d'ossos en estat molt avançat. No hi va haver res a fer. Com pot ser que es presentés de forma tan sobtada i que fins una setmana abans estès fent vida completament normal, sense cap problema ni molèstia de res?

jo rai! ha dit...

Tothom et fa i et farà preguntes molt interessants i majoritàriament científiques que et seran molt útils, però vull deixar constància que en cas de càncer, la pregunta que guanyaria el ranking de les "FAQ" seria, segur: Perquè a mi?

b.a. ha dit...

Ostres!
Estava pensant exactament el mateix que Jo rai! però se m'ha avançat.

Afegeixo una qüestió: És realment efectiva la quimio o seria millor directament la radio en cas de tumors localitzats?

Mr. Aris ha dit...

allà va la meva:
-No es pot tractar el càncer com un virus i solucionar-ho amb una vacuna?
o com el VIH amb anti-bloquejants que no deixin estendre la malaltia?

Josep Manel Vidal ha dit...

Quina efectivitat estan tenint els tractaments anomenats "diana"?

Sterxu ha dit...

Hola Salvador! Yo tengo dos preguntas:
1.- Cuando somos pacientes que ya hemos sido intervenidos por tumoraciones (benignas) pero que se reproducen (mama) hasta los 45 años no relaizan pruebas de diagnóstico. Me operaron hace 5 años , tengo 41 , y se me ha reproducido, sin que me lo estudien, excusándolo por la edad.

2.- Las analíticas de sangre para detectar marcadores tumorales, son realmente eficientes? Es decir, con una analítica se puede garantizar la existencia o no existencia de tumoraciones?


Milgracias

McAbeu ha dit...

S'estan fent preguntes molt interessants.
Jo, també sense entendre-hi res sobre el tema, et demanaria sobre les recaigudes de la malaltia. Per què, després d'una cirurgia que "ha anat bé" i que "ho ha netejat tot", hi ha sempre el perill de que el càncer es torni a reproduir?

maria ha dit...

Hola,
Una vegada per la tv vaig veure un cas d'una dona que es treia les mames abans de que se li detectes el càncer ja que la gran majoria d ela seva família havia patit càncer de pit.Pots evitar el càncer fent-ho? És cert això?

Estic interessada també en la resposta de la fiabilitat de les analítiques a l'hora de detectar el càncer. Són 100% segur?

Josep ha dit...

La teràpia vírica és viable? És a dir: l'ús de virus (si cal, modificats geneticament) que ataquin només les cèl·lules cancerígenes, és possible? S'està investigant?
O tot plegat era només una teoria, i prou.

Clidice ha dit...

Perdó, parlant de virus, el VPH és a l'origen del càncer d'úter. Aleshores, l'origen del càncer pot ser víric? tots? o com ja s'ha dit abans -en Leb- el càncer no és una, sinó diverses malalties?

Anònim ha dit...

-El càncer encara al qui el/la pateix amb la seva pròpia mort?

-I voldria saber si entre els infants hi ha millor pronòstic que en els adults en general, tenint en compte les estadístiques

Gràcies

kalamar ha dit...

-és cert que el homeòpates també curen càncers?
-Tantes ones de ràdio de mòbils, wifis, etc, provoquen tumors? als coles de Finlàndia les han retirades, les wifis.
-els asiàtics en tenen menys, gràcies al peix i les verdures?

moltes gràcies

Marta ha dit...

Vaig llegir un article fa temps que les malalties les creavem nosaltres mateixos.... en el càncer potser que hi tingui a veure el caràcter, la personalitat, fets viscuts, experiències.....sé que m'allunyo de l'explicació possiblement cièntifica, però m'agradaria saber si hi té influència tots aquests factors a l'hora de desenvolupar una malaltia.

Gabriel ha dit...

Gràcies per deixar-nos participar en un post tan interesant...
Tard o d'hora tots tenim algún amic o familiar que ha estat tocat per aquesta malaltia.

*Pregunta 1: Dos homes agafen càncer de diferents magnituds.Un té 45 anys, l'altre 65. És cert que el de 45 anys té més possibilitats que la malaltia li proliferi, li avanci més ràpid pel fet que les cel·lules en un cos jove es malmeten o regeneren més ràpidament?

*Pregunta 2: Si una persona ha viscut i treballat prop d'un indústria química amb components tòxics...és cert que al cap dels anys, si per alguna causa la salut li ha empitjorat, els components tòxics acumulats durant anys en aquella persona fa que aquest individu tingui un porcentatge més alt de possibilitats de generar algún procés cancerígen?

*Pregunta 3: Per què quan en una família hi hagut dues persones que han patit o pateixen un càncer...de seguida... es pot arribar a pensar que hi ha un component genètic?

*Pregunta 4:Per què algunes persones que fan quimio o radioteràpia se'ls hi cauen els cabells i d'altres no?