divendres, 19 d’octubre del 2012

Ressenya: El futur dels nostres avis, de Sebastià Roig

El Sebastià Roig, el meu company de malifetes, acaba de treure un llibre (bé, dos, si comptem un de bastant local) que potser us interesserà si us agrada la història i el periodisme catalans i/o la ciència ficció. Es diu El futur dels nostres avis i oficialment és "un assaig iconoclasta que explora els inicis de la literatura de ciència-ficció en llengua catalana (entre els anys 1900 i 1939) amb una vocació didàctica, divulgativa, erudita (...) i un sentit de l'humor poc comuns en aquest tipus d'obres."

Jo m'ho vaig passar molt bé llegint aquest llibre mentre el Sebastià l'anava fent. Tant, que vaig acceptar escriure'n el pròleg i tot. És un recull sorprenent d'informació extreta dels diaris de principis del segle XX, relacionada amb la ciència ficció. Hi trobareu comentaris sobre els primers llibres del gènere escrits en català, opinions de tota mena i anècdotes molt curioses, tot explicat amb la gràcia habitual d'en Sebastià. Com diu la promo, és un llibre "erudit", perquè té una feina important de documentació al darrere, però a la vegada assequible i divertit. Si heu llegit el seu assaig anterior, Els malsons dels nostres avis, del qual el nou llibre seria una mena de segona part apòcrifa, ja sabeu de què us parlo. Trobo que són projectes necessaris per rescatar una part de la nostra història que està ben oblidada, una feina d'arqueologia que pot interessar tots els curiosos, no només els fans de la ciència ficció. Feu-hi un cop d'ull, que us ho passareu bé.

Aquí trobareu la plana del facebook on en Sebastià va penjant imatges incunables de l'època, aquí una ressenya al Diari de Girona i aquí una a l'Avui.

4 comentaris:

Sergi ha dit...

Trobo que té certa gràcia, perquè ben segur que el futur que ells imaginaven no té res a veure amb el que tenim ara nosaltres, que era el seu futur, però potser no dista tant del futur que nosaltres ens imaginem, no? Com sempre, segur que estem equivocats.

Mr. Aris ha dit...

tindre que comprar-lo, un llibre del Sebastia Roig no es pot perdre

Galderich ha dit...

Si el llibre té la qualitat de la pàgina del Facebook ha de ser molt bo!

Deric ha dit...

El tinc! M'ha arribat avui i he vist el teu pròleg. Estic desitjant començar a llegir-lo.