Bé, no és el dia després, però ja m'enteneu. Aquesta ha sigut una setmana d'anàlisis i interpretacions. Tots hem dit la nostra, en un fòrum o un altre, i hi ha tantes opinions sobre el 27S i el futur procés com opinadors. Resumeixo aquí un parell d'intervencions breus meves sobre el tema. La primera, a la revista Esguard, sobre com s'ha llegit el resultat a l'exterior:
La segona és una sèrie de twits que vaig fer sobre l'escàndol del vot exterior, que sí, és un escàndol, però no és la tupinada de 80.000 o fins i tot 200.000 vots que molts denunciaven a les xarxes i als dirais. Aquesta és la meva reacció al que veia com una exageració demagògica:
1. Hi ha massa mite amb el vot exterior. La realitat és que només un 10% demana els papers. Abstenció per deixadesa [?]
2. D'acord que el sistema és complicat, però si es fa amb temps t'arriben els papers. Una altra cosa és vots que es perden.
3. Cal saber quants són, perquè n'hi ha uns quants, però ni molt menys arribaran a 80.000. Poca tupinada, impacte real?
4. Siguem objectius i no busquem excuses on no n'hi ha. El sistema és absurd i obsolet, però l'impacte no és tan gran
5. S'ha fet joc brut en aquestes eleccions però no siguem demagògics. No s'ha impedit votar a 200.000 exiliats: només se'ls ha posat [molt] difícil
6. Acabo: un recompte (parcial, clar) de només 164 casos. No n'hi hauria d'haver cap, d'acord, però no és un allau
Ara, passats uns dies, ja tenim les dades definitives, que confirmen el que deia:
196.052 catalans a l'estranger
21.771 van demanar el vot
14.781 vots van arribar a bon port
És a dir, s'han perdut 6.990 vots, sigui perquè les paperetes han arribat tard o perquè els vots s'han extraviat pel camí (com va passar a Roma). És intolerable, antidemocràtic i inconcebible que tants ciutadans no puguin exercir el seu dret a votar (i ho seria ni que fos tan sols un), encara que l'impacte real en els resultats finals sigui nul. Però hauríem de veure els números a les properes eleccions estatals, perquè no crec que es desviïn gaire d'aquests: el problema és el sistema, que està mal parit, no un complot contra els catalans (tot i que mai s'ha de descartar una possible "vaga de zel" d'alguns funcionaris de les ambaixades, esclar). Una altra prova és que en unes eleccions on vota el 77% només un 10% dels exiliats vulgui exercir el seu dret a vot. Això passa perquè votar fora és molt complicat i requereix massa temps i planificació, cosa que desanima molta gent. Si ens volem consolar, pensem que països com Grècia no tenen ni tan sols un sistema de vot per correu...
Acabo amb un parell de manifests que vaig signar abans de les eleccions en suport de JxS, que crec que era l'opció que millor sintetitzava el meu punt de vista sobre el que calia per seguir endavant: una proposta transversal i unida per donar un missatge clar. N'hi ha una com escriptor i l'altra com metge. Si tinc temps, ja parlaré en una altra ocasió de com veig el futur de tot plegat.
6 comentaris:
Gràcies! Quan l’endemà de les eleccions vaig llegir tot això del vot per correu segrestat, el primer que vaig fer va ser intentar buscar dades exactes però no les vaig trobar per enlloc, els següents dies ja no vaig seguir buscant dades i vaig deixar el tema, però m’havia quedat amb les ganes de saber-ho exactament. Per cert, de quina font has tret exactament la xifra dels 14.781?
pons007, són les dades que han publciat diversos mitjans. Les he tret d'aquí: http://www.ara.cat/politica/vot-exterior-catalans-estranger-eleccions-27S_0_1440456197.html . Ja he actualitzat el link al text, gràcies per recordar-me que cal citar les fonts! :)
Jo penso que cal ser realista i no caure en l autoengany. Es veritat que junts per si es la força mes votada pero ni suman la cup no pasem del 48%. No pots voler que l Onu et reconeixi amb aquesta xifra. Ara, segurament estem a tocar del 51% i nomes cal deixar passar una mica de temps, pero no pots impossar a la resta una nova constitucio si no tens la majoria. Tot i amb aixo es increible el lluny que em arribat, jo estic molt sorpres.
em fa l'efecte Aris que mirant dades , i potser no es pot comparar el govern de l'estat espanyol per exemple ha estat votat per un percentatge encara molt menor i res impedeix que modifiqui lleis orgàniques o refaci al seu gust la justícia
i els tribunals, no eren unes eleccions normals? dons aqui i a tot arreu guanya el més votat
Salvador cert que no cal magnificar les dades del vot exterior i potser ha estat més la xapuza que no pas la mala fe
Internament ja em va arribar la idea que el vot per correu no canviava res, el vot perdut almenys. Encara que no ho tinc clar, d'aquests prop de 7000 vots que no es van emetre o es van perdre, probablement la proporcionalitat que dius es compliria. JxSí va perdre el 63è escó a darrera hora i no sé quants vots més calien per recuperar-lo. Aquest 63è era més que important, però bé, què hi farem. Com que tampoc sé si hi haguéssim arribat, no m'hi ficaré gens burro. En tot cas, en percentatge no hauríem arribat al 50% igualment. Evidentment, sóc ferm partidari de que tenim majoria parlamentària i tot segueix endavant. Si el nostre parlament actua bé, anirem cremant fases i esdevindrem República. Que molta gent no hi estarà d'acord? I tant. Però en som molts també, la meitat pel cap baix, que no volem seguir formant part España. Per què els hem de donar la raó a ells? No se'ls pot obligar? I per què se'ns pot obligar a nosaltres? Si volien aferrar-se al vot, haver deixat fer un referèndum. Que en aquest cas tot hauria estat molt diferent, la campanya era una altra. Però ja que no han deixat, que s'atenguin a les conseqüències.
Publica un comentari a l'entrada