dissabte, 21 de març del 2020

Bloguejar en temps del coronavirus

Començo avui un auto-confinament (en Boris Johnson no l'ha decretat, però han tancat la universitat i ja no podem anar als laboratoris) que, com el vostre, no sé quan durarà. Com que estem veient el que pasa al sud d'Europa, la gent s'ha conscienciat (i espantat) abans. Potser això ens ajuda a controlar-ho millor. Veurem.

Mentrestant, porto uns dies que he recuperat la meva vessant de "expert" en tema de microbis, que m'havia guanyat després de publicar dos llibres sobre el tema (el primer dels quals es reedita la setmana que ve, després d'un temps d'estar descatalogat), gràcies també en part a haver estat més actiu (i crític) a twitter. La conseqüència ha sigut unes quantes contribucions mediàtiques. Us en penjo les més significatives, per si em voleu sentir/llegir parlant sobre els que considero que son els punts clau de la pandèmia i la seva gestió.

- A Efe em van entrevistar i vaig aprofitar per demanar una línia d'acció coordinada per fer front a la crisi. 

- A la Cope vaig criticar com s'havia gestionat la crisi els primers dies. 

- Al Huffington Post vam parlar de què s'estava fent bé i malament, i després vam teoritzar sobre quan pot durar el confinament.

- A El Economista vam discutir com sobreviu el virus a diferents superfícies.

- A El Confidencial vaig parlar de què passarà després de la pandèmia.

- Al blog de la UOC vam relacionar la gestió de les pandèmies amb la salut planetària, un concepte relativament nou que cada cop tindrà més rellevància en com ens enfrontem a reptes globals.

- A l'ARA, en Xavier Bosch em discutia les dimissions que vaig demanar per twitter en sentir unes declaracions per mi irresponsables d'en Pedro Sánchez, tot i que en el fons ho veia com jo.

- A El País vaig publicar un extens reportatge sobre altres epidèmies que han arribat a terres catalanes i com van afectar les nostres vides (perquè a vegades sembla que la de la covid19 sigui la primera!).


- A l'ARA soc un dels científics que discuteix com s'està portant el confinament i l'aïllament, junt amb Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, entre altres.

- A El Punt Avui, parlo de pel·lícules apocalíptiques i víriques (amb detalls aquí) amb el Bernat Salvà.

- A Mètode parlem de com s'ha de comunicar en temps de crisi com aquests.

- Al Diari de Tarragona analitzava què s'està fent malament i què podem canviar.

- Aquí parlem de les diferències de mortalitat entre comunitats autònomes, al diario.es.

- I aquí , aquípodeu veure prediccions sobre la durada de la pandèmia i crítiques a com s'està portant.

- Finalment, vaig participar a À Punt en un programa sobre el coronavirus, just després que el President Puig fes la seva intervenció. Aquí en teniu dues mostres:

4 comentaris:

Sergi ha dit...

Parlant de llibres, et cal actualitzar la llista a la barra lateral del blog, eh!

Salvador Macip ha dit...

Ups, sí! El coronavirus no deixa temps per res... M'hi he de posar!

Garbí24 ha dit...

Veig que el confinament està dinant molt de sí. A dia d'avui les paraules que tots tenim al cap són: el dia que això s'acabi. I jo tinc la sensació que només ha fet que començar

Pons ha dit...

Veig que no has parat d'escampar a tot arreu els teus consells, llàstima que no t'hagin fet cas del tot. Es hora d'intentar fer-se ciutadà de Corea? (del sud)