dissabte, 30 d’octubre del 2021

Envellir millor, no envellir... on és el límit?

El meu laboratori acaba de publicar un article científic on describim les primeres passes per dissenyar un nou fàrmac que millori l'envelliment. L'hem descrit com una "bomba intel·ligent", feta d'anticossos "tunejats" per reconèixer les cèl·lules velles que se'ns acumulen als teixits amb el pas dels anys, i descarregar-hi una substància tòxica que les elimina. De moment hem vist que funciona en cèl·lules, i ara les provarem en animals, esperant que potser algun dia es podran usar en humans per millorar malalties relacionades amb l'envelliment, com el càncer o l'Alzheimer, o fins i tot l'envelliment mateix. Aquesta mena de recerca està de moda (en parlava a la ràdio l'altre dia arran del "fitxatge" milionari d'alguns dels investigadors més destacats) i esperem que no tardem a veure'n els fruits. L'article ha tingut força ressò als mitjans (aquí, aquí i aquí, per exemple), i l'he pogut presentar a alguns llocs (per exemple aquí i aquí). Ha sigut tot un plaer poder parlar de ciència i que, per una vegada, no sigui de la covid!

Si us interessa el tema de l'envelliment, aquí teniu un vídeo de fa uns dies on provo de resumir breument què és i com funciona:


I aquí teniu un vídeo de divulgació animat que han fet al voltant del nostre article, que l'explica molt bé:

5 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

Envellir millor, amb qualitat de vida, seria la solució ideal, com passava al Món feliç. No caldria viure 150 més anys, 100/110 ja está bé, pero amb qualitat de vida fins l'ultim instant..

Salut

Salvador Macip ha dit...

Sens dubte, Francesc: sempre millor qualitat que quantitat.

Pere ha dit...

Enhora bona Francesc pel descobriment,suposso que després d'anys d'estudi al final hi ha recompensa, una gran noticia.

Jesús M. Tibau ha dit...

posats a demanar, embellir?

Salvador Macip ha dit...

Embellir serà més difícils, Jesús! :)