dilluns, 12 d’abril del 2010

Dilluns musical: per fi som exòtics!


Aquesta cançó té un parell d'anys però la vaig descobrir fa poc. Li van regalar el CD a la meva dona, que és fan del grup, i l'altre dia el vam posar al cotxe. Segurament molts coneixeu Enigma. Allà pels 90 es van fer famosos amb uns quants temes electrònics tipus chill out que tenien la particularitat d'incloure sons "exòtics". El seu tema més famós és el Mea culpa, que barreja cants gregorians amb bateries sintetitzades. Una altre exemple conegut és el Return to innocence, que canvia els monjos per les veus tribals dels indis americans.

Doncs es veu que en la seva cerca de World Music susceptible de ser remixada, Michael Cretu, el responsable d'Enigma, ha ensopegat amb un cas de música obscura coneguda només pels indígenes que la canten: la cançó tradicional eivissenca! Em vaig quedar prou sorprès en sentir de sobte unes frases catalanes, quan ja m'estava esperant que aquest cop li toqués el torn a les tribus de l'Amazones.

Es poden fer unes quantes consideracions al voltant del vídeo d'avui. La primera és per què caram el títol és en castellà, una llengua que no té res a veure amb el projecte. La segona és la confusió que genera el tema dels dialectes del català, tant en espanyols com en gent de fora de la península (aquests tenen més excusa), com es pot deduir de la llarga tirallonga de comentaris penjats aquí. Com a exemple, una perla regal d'un comentarista òbviament expert en llengües: "El mallorquín (sic) parece que es una mezcla de catalán,valenciano, y francés". Així no és d'estranyar que  als guiris benintencionats els costi definir què és el dialecte eivissenc, com veureu a la descripció del vídeo aquí ("it's is like catalanish or valencianish").

La cançó s'ha de dir que és maca i la barreja d'estils funciona prou bé. El vídeo oficial el trobareu aquí. Enigma, La puerta del cielo (Seven Lives, many faces).

6 comentaris:

Núr ha dit...

Sincerament, el que no entenc és com coi hi ha gent espanyola que no sap que el català és una llengua!! Coi, jo, quan vaig fer Llengua castellana al col·legi i a l'institut ens explicaven què eren les llengües romàniques, quines eren i que, tot i que el castellà era la llengua oficial a tot l'estat espanyol, hi havia tres llengües més cooficials en les comunitats corresponents. Per a mi, qualsevol altre pensament és incultura i igonrància! argh!!!!

Elfreelang ha dit...

La cançó és preciosa! els qui creen confusió lingüística sobre la unitat del català sempre són els mateixos. el problema és que han acabat per fer forat en molta gent desinformada que s'empassa tot sense reflexionar...Ells ben orgullosos estan de la llengua castellana i no en discuteixen mai la seva unitat ni li diuen argentino, colombiano, peruano, mejicano, ecuatoriano....

Galderich ha dit...

M'agrada això de que ja som exòtics!

Deric ha dit...

aviat sí que serem exòtics i parlar en català serà una cosa extraordinària.
Per cert, Enigma m'encantava a la seva millor època, no sabia que havien tret nou disc, ara el buscaré al Spotify

Assumpta ha dit...

Jajajaja mira aquest com respon: "pero que dices ignorante si el idioma de la cancion es balear ... dialecto del catalan como el valenciano ... que te crees que hay lenguas aborigenes en ibiza ... vaya paleto"

Núr.- Molts no és que "no ho sàpiguen", és que no els hi dóna la gana d'admetre que el català sigui una llengua...

Unknown ha dit...

Are people searching and setting up cell phone ringtones? I know where the ringtone is unique. The latest and most free ringtone here: https://ringtonedownload.in/

I think you will be satisfied with my personal collection. Leave a comment comment to improve my music better. Here are the songs I would like to talk about most:

- Expert Jatt ringtone download
- Maa Ka Phone Aaya ringtone download
- Tere Bina Jina Saza Ho Gya ringtone download
- Tera Yaar Hoon Main Arijit Singh ringtone download
- Humnava Mere ringtone download