divendres, 29 d’octubre del 2010

L'altra cara

Vaig rebre ahir a casa el pamflet electoral d'una candidata a la Generalitat que, tot i que a vegades podria semblar que ve d'un altre planeta, ha nascut al meu poble. Així he descobert que la façana que presenta davant dels mitjans té poc a veure amb el veritable ideari del seu partit.

Per començar, tenen més clar que els mateixos catalans que Catalunya i Espanya són dues coses ben diferenciades. Per això obren el fulletó amb la imatge de les dues banderes fusionades per un extrem i l'eslògan "Es mucho lo que nos une". Ni al quasi-difunt Estatut queda tan clar que Catalunya no és Espanya, sinó una entitat independent amb símbols nacionals propis i uns certs ("molts", segons ells) punts en comú amb la pàtria de Cervantes.

A l'interior del prospecte hi ha les típiques promeses que proliferen per aquestes èpoques de l'any, però orientades als emigrants. Beques, recolzaments, fer-nos la vida més fàcil... Enmig de tanta esperada correcció política, no han pogut evitar que se'ls escapi una mostra dels seus veritables sentiments. Ells volen "arbitrar las medidas necesarias para que los catalanes residentes en el exterior y sus descendientes sigan conociendo y hablando la lengua catalana y española". Ja era hora que algú és proposés aquesta feina titànica. Aconseguir que els nostres fills parlin català amb normalitat en un entorn purament anglosaxó és molt més difícil que no pas fomentar l'ús del català a un territori diglòssic com és Catalunya. Atenció perquè estan oferint no ja el bilingüisme sinó l'autèntic trilingüisme, que a mi, que hi estic ficat de ple amb l'educació del meu fill, em sembla un salt mortal enrera amb moltes possibilitats d'acabar esclafat com una truita. La llengua més minoritària de la tríada serà sempre la que necessitarà una dosi extra suport institucional.

Calculo que la immersió lingüística agressiva i multinacional que hauran de muntar per estar a l'alçada d'aquesta declaració de principis farà empal·lidir els esforços de l'actual Generalitat. Però a ells no els fa por que els seus companys de professió els acusin de ser uns feixistes (a això ja s'hi deuen haver acostumat). Veient quina serà la seva política lingüística exterior, estic segur que la flama del català seguirà ben viva en mans de l'Alicia i el nostre tornarà a ser un País de les Meravelles. I després alguns desagraïts encara van dient que aquesta gent han muntat una croada contra la nostra llengua.

Entenc que el fet que el fulletó propagandístic estigui íntegrament en castellà deu haver estat un error del compaginador.

32 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

El paràgraf final ho resumeix tot.

_MeiA_ ha dit...

Fa por pensar en tota aquesta fauna que ens vol governar...

Jo ahir mateix vaig anar a Correus per començar a fer els tràmits per poder dir la meva, per poder votar.

Mr. Aris ha dit...

sempre podrem parlar el català en l'intimitat, per què preocupar-nos?

Clidice ha dit...

Avui l'escoltava per Catalunya Ràdio, rel d'aquesta campanya que fan tan virulenta de voler guanyar als jutjats allò que no ha guanyat a les urnes, i em costa decidir-me per si el que cal és fer veure que no hi són i no donar-los més peixet, o exhibir-los com ara, a l'estil mico de fira. Em sembla, però, que cal estar molt a l'aguait de gent tan perillosa, perquè a la que et despistes, i en nom de la llibertat, et posen un Hitler de president. I fa molta por.

Anònim ha dit...

Tot plegat fot por. A mi que em deixin tranquila que jo ja fa temps que només parlo en català. I com em va recomanar un blogaire, si em demanen que parli en castellà dic "l'entenc, però no el parlo, ho sento". I em quedo tan ample...

Assumpta ha dit...

Aquesta dona sempre fa cara d'enfadada...

Però bé, com ha dit en MIQUEL, el paràgraf final del teu post ho deixa tot ben clar.

(Ostres, quin poder d'auto-control que tinc!! No he dit cap de totes les coses lletges que em venien al cap!!)

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Pense que la Camacho podria ser una gran Presidenta. Resulta excitant imaginar cimeres catalanovalencianes entre Camps i Alicia... :S

McAbeu ha dit...

No recordo on vaig sentir que aquesta gent (PP, Ciudadanos i similars) volen que nosaltres siguem bilingües per així ells poder continuar sent monolingües.
I després els que separem i no creiem en la democràcia som nosaltres. :-P

Alberich ha dit...

S’omplen la boca amb el mot llibertat i són els primers que no creuen amb ella. Estan desvirtuant de la manera més grotesca la democràcia, permutant el diàleg per la judicialització i no tenen escrúpols en fer servir les misèries de la convivència entre veïns per instrumentalitzar la seva demagògia. Són mala gent!.

Anònim ha dit...

Si volem deixar de ser espanyols ho tenim molt fàcil. S'acabarien aquestes històries.
Ens ho proposem d'una vegada???

Galderich ha dit...

Quina manera de disseccionar un programa electoral!

Ni ells mateixos es creuen el que diuen però el mercat electoral és el que és!

Unknown ha dit...

Ja ho tenen els compaginadors, sempre s'equivoquen.

A mi em preocupa el doble llenguatge i especialemnt les idees feixistes que gastes, perquè com diu la Clidice ves a saber quin Hitler et poden col·locar de lider. I el ptijor de tot és l'estela genral a tota la política mundial esbiaixada perillosament a la destrema dreta: tes partys, dreta al regne unit -tu ho vius cada dia- extrema dreta a holanda, i a la resta de països europeus.

Fa patir.

jomateixa ha dit...

i si votessim tots en BLANC, seria una bona lliçó per tots, no?

home fosc ha dit...

No fa cap gràcia aquesta gent, i qui els mana, menys encara, i qui dóna la cara, no cal ni parlar-ne. Fan més que por, són la por amb vestidets brillants i acolorits per fer-se més simpàtics, pero amb la cara paguen.
Ni un vot en blanc, els vots en blanc van a parar als qui no ens volen com som. Qualsevol horientació cap a Madrid de cap dels partits, és un vot contra Catalunya, cal ser més clar?

LEBLANSKY ha dit...

Ep, el bloguejat parlant del PP, això s'ha de llegir amb calma, haw, haw!
Jo coneixia a algú que deia que el seu pare era "complet": franquista, masclista, de l'opus, racista i demés parafernàlia fatxenda i reaccionària que hom pot imaginar. Doncs això els hi passa a aquesta gent del PP, però encara més bèstia: heus ací com a exemple el cas d'en Aznar, que fins i tot defensa que a ell ningú li ha de dir que no begui quan condueix, que ell beurà tant com vulgui. És clar, amb corbs així, no vull ni imaginar-me que deuen pensar realment del Levante español o de la región catalana.

Carles Hernando ha dit...

Jo que me'l trobo sovint pel carrer, no em puc estar de dir-li racista a la cara, però el paio, que va ben protegit i se sent molt valent, sempre contesta amb algun improperi.

Carme Sala ha dit...

Les provocacions del PP abans, em semblava que produïen, més radicalització en les postures en favor del independentisme català...ara, però, em fa por. I si algú sel's escolta? :-((

Mr. Aris ha dit...

El que em de fer, si volem ser independents, es votar tots al pp. Imagineu-se la crispació. En dos dies la gent es revolotaria i ja està, ens declarem independents. Només clar recordar l'11-M.

Ferran Porta ha dit...

Salvador, no te m'enfadis, eh?, però... puc ser visceral? sí? només un cop i et prometo que no hi tornaré:

putu PP de merda.

ps: buf, quin descans...

Sergi ha dit...

No és un error, és que han enviat tants tríptics en català que s'han quedat sense i s'han vist obligats a enviar també els que tenen en castellà, perquè ningú no es quedés sense.

Encara sort que algú es preocupa perquè el teu fill aprengui bé el català, perquè tu segur que a casa no li parles altra cosa que anglès, i a veure si les noves generacions perdran la llengua. Segur que tampoc li expliques res sobre la nostra cultura, i quan vas venir ara fa poc a la nostra terra el vas deixar allà, no fos cas que sàpiga de l'existència de Catalunya...

Puc enviar-los a cagar en aquest blog? A cagar a la via, hombre ya!

Elfreelang ha dit...

Ironia fina de la bona Salvador....crec que el PP hauria de ser declarat anticonstitucional

Lluís Bosch ha dit...

Aquesta mena de polítics i de forma de fer política és tan lamentable que no n'hauríem de dir ni piu. Quan rebo res de la dreta estúpida i facilona (de Ciu en amunt) la llenço directament, i trobo un immens plaer en fer-ho. Imaginar que he estripat pamflets amb els rostres de Mas, Duran, camacho i demés m'omple de tranquil·litat.

El veí de dalt ha dit...

Sempre he pensat que Goebbels i el seu manual d'ús de la fal·làcia i la mentira abjecta en política eren a la capçalera de nit dels dirigents del PP. El seu discurs de fons és exactament el mateix que el del Gil Robles el 1936. I no hi ha res més a dir.
Tampoc et pensis que m'il.lusiona cap altre dirigent de signe contrari. Però almenys no fan un ús tan burd del "populisme" mal entès.

pratinsky ha dit...

Suposo que la menció a Alícia al país de les meravelles no vol fer menció al nostre "aliciòleg" de capçalera...
Te collons que ens trobem una a casa com aquesta.

Unknown ha dit...

Desitjo que tothom hagi anat veient el peu que calcen, i si no l'han vist, que els ajudem a descobrir-ho.
A Palafrugell ara ha sortit l'MSR... o sigui que entre uns i altres... ja cal que ens espavilem perquè no surtin.
Malsònia: Bona idea, crec que ho provaré.

romanidemata ha dit...

ahaha! promeses...
parole, parole, parole)
després no sabran com fer-s'ho, ja se sap; es que no tenim prou quòrum, és que no hi ha pressupost; es que...

els compromisos electorals se'ls emporta el vent

salut

Joana ha dit...

Un plaer descobrir el teu bloc.
El tema del trilingüíme del que parles també l'estem patint al País Valencià on en educació s'està fent l'impossible per a restar-li hores al Valencia.

Joana ha dit...

Un plaer descobrir el teu bloc.
El tema del trilingüíme del que parles també l'estem patint al País Valencià on en educació s'està fent l'impossible per a restar-li hores al Valencia.

Salvador Macip ha dit...

Les promeses polïtiques sempre són exagerades però aqeusta em va semblar obscenament impossible, per això vaig trencar la norma de no parlar de política al bloGuejat (i per deixar-vos desfogar també :-)).

El cap de campanya d'aquesta gent no ha tingut en compte que les arrels s'accentuen quan ets fora de casa. Els catalans ens tornem més catalans, o almenys aquesta és la meva experiència. En aquests assumptes se't veu el llautó massa ràpid si no ets sincer.

XeXu, tu sí que els has entès bé ;-)

Benvinguda Joana i gràcies per passar-te per aquí!

C. ha dit...

Aquesta dona i els seus morros. Si ja és així de falsa per fora com ha de ser per dins!

Anònim ha dit...

L'espanyolisme cada cop s'apropa a posicions més ultres. Recorden que al em Vidal-Quadras van treure els seus millors resultats i ara imiten el discurs d'aquest.
Molt bo el post d'avui!

Jesús M. Tibau ha dit...

a mi´ngú se'ns escapen les seves autèntiques pretensions