dilluns, 29 d’octubre del 2012

Aquesta setmana a les llibreries: Què és el càncer (i per què no hem de tenir-li por)


La setmana passada us anunciava que tenia un llibre a punt de sortir. Doncs bé: aquí està. És el meu tercer volum de divulgació, després d'Immortals, sans i perfectes i Les grans epidèmies modernes, i arribarà a les llibreries al llarg d'aquesta setmana de la mà d'Ara llibres. Hi he intentat explicar, com sempre de la forma més planera possible, què és el càncer, perquè apareix i, sobretot, com es pot evitar i com es pot tractar.

Trobava a faltar un llibre així. El càncer és una malaltia molt freqüent, en som ben conscients, i malgrat tot, la gent del carrer no en sap gaire coses. A casa nostra és encara un tema tabú: s'evita parlar-ne perquè fa por i fa més por perquè es un gran desconegut. Aquest és el cicle que volia trencar, i per això li hem posat al llibre aquest títol un punt provocador. No hem de perdre-li el respecte al càncer, ni molt menys: és un problema de salut molt greu. Però tampoc li hem de tenir una por irracional: la meitat de càncers avui en dia es curen, ja no és una sentència de mort inevitable com fa unes dècades.

El més important que volia dir en el llibre és que el càncer es pot prevenir: es poden evitar més d'un terç dels casos que veiem. El que cal és saber com fer-ho. A més, descobrir un càncer a temps pot marcar la diferència entre poder sobreviure'l o no. Per això necessitem que ens expliquin de forma directa i sense fer trampes què hem descobert en el camp de la investigació del càncer i com es pot aplicar a la prevenció i el tractament. Tots podem jugar un paper important en la guerra que estem lliurant contra el càncer.

Aquest és el meu tema: em passo la major part del dia treballant en coses relacionades amb el càncer, o sigui que estic al dia de les novetats. Al llibre us explico què funciona i que no a nivell de prevenció i tractament, què sabem que pot ser útil i què s'està investigant encara, tot amb dades actualitzades fins l'últim minut. A més, els qui sou curiosos hi trobareu una descripció del procés de creació del càncer, començant pel que passa dins la cèl·lula fins la formació d'un tumor. A mi em sembla un dels misteris més fascinants de la biologia i així és com he intentat explicar-lo. En els propers apunts us en donaré alguns detalls més...

10 comentaris:

El porquet ha dit...

Salvador, fas una feina immensa. Gràcies.

Sergi ha dit...

Sona molt interessant l'enfocament que li has donat. Em sembla que no cal anar tantes dècades enrere, estic segur que les coses han canviat força des que jo estudiava, que no fa pas tant. Tant de bo aquest llibre arribi a moltes cases i molta gent aprengui a no tenir por al càncer. Realment, i mirat des d'una perspectiva més freda, és una malaltia fascinant. El llegiré, i tant que sí!

Mr. Aris ha dit...

molt be! espero que estigui al fnac

McAbeu ha dit...

Parlar del càncer sense perdre-li el respecte però sense tenir-li por, quanta raó que tens.
Els que hem viscut algun cas de ben a prop, sabem el que costa fer això i segur que aquest llibre ajudarà a molta gent en aquest sentit.

Jordi Benavente ha dit...

Bona feina, Salvador.

ontotesaire ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Príncep de les milotxes ha dit...

Aconseguirem el llibre i li farem unes ales de coloma perquè viatge a molts indrets.

Una abraçada i gràcies per fer fàcil allò que és complexe, una petita aproximació a la definició de científic.

kalamar ha dit...

moltes gràcies, serà molt interessant llegir-lo

Ofelia ha dit...

Segur que ajudarà molta gent. El buscaré a les llibreries.

jomateixa ha dit...

Potser m'ho sembla a mi, però crec que cada cop n'hi ha més casos.
És bo saber més d'un enemic tant poderós.