dijous, 12 de setembre del 2024

Escolta el teu cos, ara cada dijous

Després de la bona acollida que va tenir l'estrena del programa dilluns (gràcies a tots els que ens heu enviat feedback!), l'Escolta el teu cos passa avui a ocupar la seva posició habitual a la graella del SX3, que serà tots els dijous a les 19.40. En el capítol d'avui, explicarem perquè batega el cor. Recordeu que els podeu veure tots quan vulgueu al web del SX3.

Aprofito per explicar-vos algunes interioritats de l'ETC. Per mi, un dels encerts del programa son els personatges animats, obra de la fantàstica gent de Peekaboo Animation, que tenen un llarg recorregut en el camp dels dibuixos per a nens. Volíem que la jefa fos un cervell i vam discutir molt com la faríem anar d'un lloc a l'altre. Jo tenia un exemple clar al cap i, salvant les distàncies, vam aconseguir que funcionés després d'unes quantes proves. Vaig proposar el nom de Griselda, jugant amb la substància grisa, i al final vam acordar que amb Gris ja n'hi havia prou (però que consti en acta quin és el seu nom complet!)... Però la Gris no va acabar de néixer fins que li vam trobar la veu. 

Va ser idea de la Irene que, en un moment d'inspiració, va proposar que l'hi demanéssim a la DJ Trapella si volia fer-ho. Per pura casualitat, la Gris anava "vestida" ja d'una manera similar al "uniforme" habitual de la Trapella així que semblava un senyal... Per sort, la Trapella va acceptar, malgrat ser una cosa que no havia fet mai abans, perquè ara ens és impossible imaginar la Gris amb una altra veu! La feina que ha fet donant-li vida és fantàstica... i treballar amb algú amb l'energia i el bon rotllo de la Trapella (que, per si no ho sabeu, és biòloga, o sigui que d'aquests temes en sap) ha sigut una experiència única. Realment vam tenir molta sort.

La resta de personatges animats era més fàcil, perquè no parlen. Però sí que fan sorolls i diuen alguna paraula de tant en tant, per tant calia trobar-los també la veu. No vam haver de buscar gaire lluny. El Pau Ardèvol, el realitzador, resulta que té un gran talent per fer sorollets. Ell ha acabat sent el Blanqui (trobar-li nom al glòbul blanc era fàcil...) i el Roiger (aquí ens vam permetre el joc de paraules amb el color del glòbul vermell posant una i al mig). Però encara ens quedava el Zass (aquí vaig seguir la meva tradició de posar noms onomatopèics als éssers d'altres galàxies), que havia de sonar totalment diferent, perquè és un microbi (i, a més, el dolent de la sèrie). Una vegada més, vam tenir la sort de descobrir els talents ocults de l'equip: la Irene, la directora, no tan sols és la narradora perfecta per la introducció (molts anys fent l'Info K...), sinó que sap fer sorollets marcians amb molta eficàcia. Ella és el Zass.

I amb això ja teniu una mica més del making of de l'Escolta el teu cos. Ara, a veure'n tots els episodis! Us deixo amb la visita de la Zene i la DJ Trapella al programa Ràndom, on competeixen amb els presentadors per no acabar banyats en mocs...

dilluns, 9 de setembre del 2024

Escolta el teu cos!

Torno a l'activitat blogaire després del parèntesi de l'estiu amb l'anunci que avui a les 19.59 s'estrena una sèrie de televisió per al SX3 que he co-dirigit, co-escrit i co-presentat. Es diu Escolta el teu cos i son 13 capítols de menys de deu minuts que pretenen explicar com funciona el cos humà als més joves. A partir d'avui, tots els capítols es podran trobar online i se n'estrenarà un cada dijous després de l'InfoK. El programa és una barreja d'escenes a l'estudi, on la Zene i jo parlem de curiositats i fem experiments i jocs, i dibuixos animats, on els personatges que veieu a la foto (la cervell, que és la narradora, un glòbul blanc, un de vermell i el microbi que els vol fer la guitza) viatgen per l'interior del cos per explicar-nos els seus secrets.

Aquesta història, que m'ha tingut força ocupat els darrers dos anys, neix d'unes col·laboracions que vaig fer per l'InfoK durant la pandèmia, que em van portar a conèixer la Irene Blay, redactora i presentadora del programa. Un dia que, per fi, vaig poder anar a TV3 presencialment, ens  vam desvirtualitzar i va ser allà, a la cafeteria de la tele, on em va preguntar si em veia fent una sèrie de divulgació pels petits al voltant de preguntes sobre el cos humà. Vaig tardar molt poc a dir que sí, primer perquè m'agraden els reptes i sempre busco noves maneres d'explicar la ciència i, segon, perquè si havia de fer un programa de televisió per nanos, res millor que fer-ho de la mà d'algú amb l'experiència i solvència que té l'equip de l'InfoK. El que no m'esperava és que m'hi acabaria llançant tant a fons! Em pensava que la Irene em demanaria només que l'ajudés amb els guions però va ser prou generosa com per obrir la porta a intervenir-hi tant com volgués... cosa que vaig aprofitar! I així és com he acabat als dos costats de la càmera (i, fins i tot, contribuint a la música del programa amb un dels meus grups...).

Jo m'ho he passat molt bé durant tot el procés, aprenent un munt en totes les fases, i interaccionant amb un equip espectacular de professionals que han tingut una paciència infinita amb algú "de fora" el seu mon com soc (o era!) jo, des de la gent de Mun Films, que han produït el xou, fins a la colla de Peekaboo Animation, que s'ha encarregat dels dibuixos, i tots els que treballen amb ells. A sobre he pogut conèixer i treballar amb algú tan fantàstic com la Zene, la co-presentadora, que és l'ànima del programa i que té tots els números per arribar molt lluny. I, és clar, fer de showrunner de l'invent amb algú de la talla professional i humana de la Irene al costat ha fet que tot fos molt més fàcil i divertit. Sense la seva energia i la seva visió, res de tot això hagués sigut possible. Muntar un programa de televisió és una tasca molt complexa, una veritable feina d'equip amb molts moments de tensió, presses, problemes inesperats, canvis d'última hora i focs que s'han d'apagar, però he tingut molta sort de trobar els millors companys de viatge possibles.

Ara només ens queda veure quina rebuda té la nostra idea. Si teniu gent petita per casa amb ganes d'aprendre i divertir-se amb nosaltres, poseu-los l'Escolta el teu cos! I mireu-lo vosaltres també que potser descobriu alguna cosa que no sabíeu...

Aquí teniu tots els programes ja penjats. I aquí una entrevista amb la co-directora i la copresentadora: