dijous, 22 d’abril de 2010

Elogi del blog analògic

Estareu d'acord que l'Espinàs és una llegenda viva de la nostra literatura. Per això no cal fer servir el nom de pila quan en parles: Espinàs és com una marca registrada. Hi ha implícits un estil i una qualitat contrastables, com quan un es compra un Mercedes o un Porsche. Una reputació guanyada a pols amb anys de feina ben feta.

El nostre Espinàs pot ser l'hereu del Josep Pla, un dels observadors més aguts que tenim o un articulista excel·lent, segons qui escoltis. És totes tres coses, sens dubte, però també un pioner. Llegint i la festa segueix, (La Campana, 2009) m'he adonat que tot això que nosaltres intentem aconseguir als blogs ell ja fa molt que ho ha perfeccionat. El seu darrer llibre és un recull d'observacions breus, amb ritme, amb suc, que fan pensar, molt ben escrites, a vegades poètiques o amb un toc d'humor. És precisament el que molts blogaires mirem d'aconseguir, o almenys la mena de blogs que mi m'agraden més. L'Espinàs sap posar-ho sobre el paper com si et parlés cara a cara. I no és gens fàcil, com sabem els blogaires. No és qüestió tan sols saber expressar-se amb les paraules adequades: abans d'això cal anar amb els ulls ben oberts i saber absorbir cada fotó de les imatges que t'hi entren.

Fa un temps discutia amb una amiga escriptora sobre les edats i la literatura. Ella deia, i jo assentia, que els poetes bons són més creatius en la seva joventut, mentre que la qualitat novelística requereix una certa edat. Podríem afegir que la literatura d'observació, que es com m'agradaria anomenar el que fa l'Espinàs, va una mica més enllà. Millora amb el pas dels anys, sense límits aparents, almenys en aquest cas. Jo no he llegit un Espinàs més afilat que el de i la festa segueix, un "autoretrat", com resa el subtítol, d'un escriptor que ha passat la vuitantena. El temps no fa més que esmolar-li la capacitat de mirar i explicar.

Per això puc afirmar sense por a equivocar-me de massa que l'Espinàs és el millor blogaire que tenim en aquest país. Tot i que el seu blog sigui analògic. Tot i que haguem d'esperar anys enlloc de dies per llegir la seva nova entrada. Tot i que no hi puguem deixar-hi comentaris i haguem d'abonar el preu de la consumició. El seu és un bon blog per seguir, i un bon llibre per comprar i regalar demà que és Sant Jordi. Feliç diada a tots.
Publica un comentari a l'entrada