dimecres, 8 de setembre del 2010

L'escollit (LXIII)

Sempre diem que els blogs dormen a l'estiu però no és pas cert. Aquest agost ha estat ben animat, i la "tornada a l'escola" arrenca amb un ritme similar, pel que sembla. Preparo pel primer escollit de la temporada una amanida amb els últims posts que m'han agradat.

En plena canícula d'agost, el XeXu, a partir d'un escrit de l'Anna Tarambana, ens animava molt espontàniament a fer servir una petita anècdota per explicar la nostra essència de blogaires. Haureu vist respostes a un grapat de blogs aquests dies (teniu la llista al post incitador), totes elles molt interessants.
Uns dies després acabava el concurs de relats encadenats que 80grams ha organitzat aquest estiu. Una curiosa versió literària del joc de La frase maleïda que trobo que ha quedat prou bé. Fa anys vam intentar una cosa semblant a la SCCFF i en va sortir una llonganissa heterogènia i un pèl indigerible.

També hi ha hagut dues celebracions d'aniversari, seguint la tradició d'usar els blogs com a caixa de ressonància pels nostres poetes clàssics. La primera, el centenari de Màrius Torres. La segona, el naixement de Vicent Andrés Estellés, organitzada per Josep Lozano, que ha tingut un seguiment rècord. Tot i que em vaig apuntar a les festes de Carles Riba i Espriu, aquest cop no hi he participat, més que res perquè m'han agafat les dues de vacances. També penso una mica com l'Allau, que en un comentari en aquesta entrada es queixa que potser estem celebrant massa efemèriedes. Si ens ho proposem podríem estar tot l'any sense parar, i això dilueix una mica l'impacte. (A més, he de dir que no sóc massa devot del Màrius Torres; subscric el que es comentava l'altre dia a l' Efecte Jauss.)

Parlava fa poc amb una amiga que em deia que en aquest país hi ha més poetes que lectors de poesia. Tenia les xifres de vendes a les mans, sabia de què parlava. Almenys als blogs sembla que hi ha molts afeccionats al tema, però potser no és una mostra massa equilibrada. I molts de nosaltres a més n'escrivim. Sort que el Litus ens presenta un software per desemmascarar impostors que es volen fer passar per poetes. És més necessari del que sembla.

14 comentaris:

Clidice ha dit...

Vaja! has fet els deures! :) ja ho veus, la blogosfera és de por: no para! :) Salutacions a la mestressa del castell :)

Alyebard ha dit...

Molt bo això del programa per detectar pseudo-poetes! Per això jo escric pseudo-haikus!

Lluís Bosch ha dit...

Tens raó que l'estiu ha estat força mogut. I sobre les efemèrides (tot i havent participat en alguna) a veritat és que em fan mandra. A més a més, creen un dubte: realment tots els qui participen en un homenatge coneixen prou bé aquell autor?
La meva impressió és que al nostre país encara es dóna aquell factor endogàmic: puix és català, Déu li dò glòria.
En el cas de l'Estellés, a aquest home -en vida- li van dir de tot, i fou un autèntic marginalitzat per les seves idees i la seva estètica, que ofenien el bon català.

marta (volar de nit) ha dit...

Genial el detector de falsos poetes. Sobre les efemèrides, que cadascú faci el que vulgui o el que la mandri li mani :)

Allau ha dit...

Un resum molt interessant de l'actualitat blocaire del mes d'agost. Estaria molt bé comptar amb un bloc-magazine que ens expliqués periòdicament aquestes coses. Ja sé Salvador que tu ets multipluriempleat, però algú altre s'anima?

Galderich ha dit...

Salvador,
No estaria malament aquesta secció comentant el mes tipus l'escollit, els dilluns musicals...
I això que aquest agost, malgrat les mogudes mencionades, ha estat tranquil...

Assumpta ha dit...

Sí, molta gent tanca per l'estiu però també n'hi ha que segueix activa (m'ha fet riure el teu comentari a cal Sànset i la Utnoa hehehe) i entre la iniciativa d'en XeXu a partir del post de l'Anna (amb un munt de gent que hi ha participat) i els homenatges poètics, doncs hem estat entretinguts :-)

En quant al tema del software per desemmascarar impostors a poetes, m'ha fet molta gràcia perquè l'única cosa que sé fer jo de poesia és comptar síl·labes :-) Em surt sol, és com un ritme que, sense cap esforç, em dóna quan és correcte o no (i no m'equivoco, no) Ara bé, els continguts poden ser patètics... Haurien de fer un altre software especial per a mi :-)))

C. ha dit...

Un post ben divertit, Salvador. A la vegada, m'ha servit per descobrir nous blogs força interessants i que no coneixia. Ah! i gràcies per l'enllaç al meu cafè!

ps:Assumpta, em consta que l'empresa en qüestió també desenvolupa eines per als poetes. Cursilator Plus (per a Mac i Pc), per exemple. Funciona com un Photoshop però en comptes d'ajustar el contrast i els colors, t'ajusta el nivell de cursileria del poema. De "No es verdad, ángel de amor...?" a "Highway to hell" amb un parell de clics!

Sergi ha dit...

Encara en un post una mica més antic jo animava a no abandonar el blog ara a l'estiu, que molta gent se'n va a gaudir d'un merescut descans i obliden completament les seves activitats virtuals. Sembla que la catosfera no ha romàs adormida durant aquests mesos, i a part d'iniciatives, molts blogaires han anat publicant sovint. Un bon recull de tot el que s'ha cogut durant els teus estiuencs. I felicitats per tenir encara més activitat de la normal en els teus dies de descans!

Cogut... quin participi més lleig...

Assumpta ha dit...

Cogut? deu ser correcte perquè no dóna falta, però jo diria "cuit" ;-)

Assumpta ha dit...

C. Pensa que jo tinc tendència a creure-m'ho tot, o sigui que ara mateix aniré a buscar aquest "Cursilator" a veure si el trobo :-))

Sergi ha dit...

Abans m'he deixat de dir que jo de poesia ni papa, i em sorprèn molt que aquí als blogs tothom sigui poeta i facin homenatges per tots els poetes de la terra. Ja ho dius bé que aquí la mostra no és equilibrada, ehem. Al món real no conec a ningú que llegeixi poesia, o que ho reconegui. Aquí sembla que la cosa està molt estesa. Som una estirp estranya els blogaires, però en aquesta secta jo no m'hi incloc.

C. ha dit...

1. Jo no sóc poeta, per exemple
2. Compro i llegeixo força llibres de poesia. És veritat que a alguna gent això els sorprèn. I més si vas fer econòmiques!
3. Els blogaires no són representatius de la població en general. Només pel fet d'escriure és una mostra amb força biaix (tirant cap a la banda "lletraferida", és clar :)

Salvador Macip ha dit...

Lluís, el que dius és cert. O hi ha molt fan de la poesia a l'armari, o alguns s'apunten al carro sense massa coneixement de causa.

Allau, Galderich, m'apunto la idea del sumari mensual. Potser miro de dedicar-li un Escollit, com aquest mateix. Però si algú vol fer-ne un blog sencer, tipus magazine, crec que seria una gran idea. Entre uns quants seria més factible.

Ah, el Cursilator! Quin altre gran invent, C.! Has salvat l'Assumpta. ;-). Per cert C, ets una de les excepcions del lector arquetipus català ;-)

XeXu no passa res, ningú no és perfecte ;-). Jo tampoc no conec gaires lectors de poesia al món real, però per aquí n'està ple!