dijous, 7 de gener del 2016

El problema de la literatura catalana

Ja l'he trobat. El problema de la literatura catalana, vull dir. Després de veure sèries com Californication o la segona temporada de The Affair, m'he adonat que hi ha una cosa que els passa als autors americans que a casa nostra és impensable: quan aquesta bona gent fa presentacions dels seus llibres, sempre apareixen unes senyoretes que, a part d'anar de modernes i intel·lectuals, són d'allò més sol·lícites. Les pobres amb prou feines es poden contenir mentre l'autor parla i, al final, s'acaben llançant als seus braços preses d'una passió desaforada. En canvi, nosaltres, quan presentem llibres, com a molt tenim els quatre amics de sempre que ens venen a veure amb desgana i encara es queixen si no hi ha piscolabis (potser les patums nostrades tenen més sort en aquest camp, no ho sé, jo parlo de la resta). I clar, el que passa és que estem molt menys motivats que els nostres homòlegs transatlàntics. No és estrany que la qualitat de la producció al final decaigui.

Així doncs, penso que el que ens cal per a tenir una literatura de nivell internacional és que tots hi posem una mica de la nostra part per incentivar la creativitat. I abans que m'acuseu de masclista, deixeu-me aclarir que proposo que fem extensiu aquest programa de bonificacions als dos gèneres. El proper cop que aneu a la presentació del vostre autor/a preferit/da, passeu-li el vostre número de telèfon envoltat de tot de cors! Demaneu-li que us signi no el llibre sinó, en sessió privada, un racó ocult de la vostra anatomia! O, directament, proposeu-li una rebolcada ràpida i literària als lavabos de la Laie!  Estic segur que aviat en podrem notar els efectes positius i, en menys d'una dècada, tindrem un autor o autora recollint la medalleta a Estocolm, que ens fa molta falta.

11 comentaris:

Clidice ha dit...

Home, ben pensat ... Mmmmm ... Naaaaaaa, primer caldria fer passar un càsting als/les autors/es. O et penses que per la seva part només ha de ser literatura? ^^

Júlia ha dit...

Pots fer broma però durant un Sant Jordi vaig assistir a escenes sucoses en les quals una llarga cua d admiradores d un escriptor de bon veure li feien propostes el convida en a dinar i li amolla en tota mena de floretes, no diré noms, ell no en té la culpa i és bon escriptor, tot pesa, ves...

Salvador Macip ha dit...

Clídice, tot per la pàtria, no? Entre tots hem d'aixecar la cultura!! :)

Salvador Macip ha dit...

Júlia, m'alegro que no només els passi als americans! Estic content de saber que almenys algun està al nivell dels nostres homòlegs televisius. Espero que li acabin donant el Nobel algun dia... :)

Roselles ha dit...

Home, si l'autor s'assembla al David Duchovny, li passo el telefon i el que faci falta hahaha

Doncs millor que quedeu d'acord tots els escriptors, perquè en un parell de presentacions i posteriors signatures de l'autor (masculí) vaig quedar una mica fotuda amb les seves reaccions quan vaig dir alguna paraula amable sobre el llibre. Tirant a passar de mi, vaja. O sigui que ja sabeu perquè no se us tiren als braços, perquè hi ha companys de professió que us posen pals a les rodes. (amb les autores no m'ha passat mai, eh? sempre són súper amables i ben maques)

Sergi ha dit...

És que els autors no us conformeu amb res, eh! Jo que em pensava que volíeu només vendre llibres, ara no n'hi ha prou amb comprar-los, ara encara us haurem de fer insinuacions! Doncs si després ho fem i us agafen esgarrifances, serà culpa teva!

jomateixa ha dit...

Què vol dir això! Ja t'estàs preparant el terreny per les presentacions de l'any?
Com diria el meu nebot d'any i mig... "aiaiai..." (ho diu quan n'ha fet alguna)

elenaranda ha dit...

Això m'ho apunto per quan s'hagi de tractar el tema de l'engagement en les presentacions literàries :)

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Hahaha! Però és clar que ens cal pensar en estratégies que funcionin.

Eva ha dit...

S'ha d'anar amb compte amb el que es desitja, perquè s'acaba tenint.

Salvador Macip ha dit...

A veure si les presentacions es tornen més animades a partir d'ara! :)