divendres, 2 de novembre del 2012

Què és el càncer: el making of (II)


Una cosa que tenia clara era que volia que el llibre servís com a referència pels qui volen saber més sobre el càncer. Per tant, a part de ser clar i directe, havia de tenir una bona quantitat d'informació fàcil de consultar. Per això vaig decidir afegir-li un apèndix amb estadístiques, gràfiques, resums, definicions i un glossari, així no caldria buscar les respostes al text si es tenia pressa.

Després se'm va ocórrer que podia anar encara un pas més enllà i construir una mena de FAQ del càncer. Quan estava començant a preparar un llistat em vaig adonar que tenia molt més sentit si us deixava fer les preguntes a vosaltres. Per això vaig muntar una crida al blog i a les xarxes socials, que vau respondre de forma bastant multitudinària. Vaig acabar amb més preguntes de les que podia contestar, així que vaig haver d'escollir les més freqüents i les que em van semblar que tocaven punts que més podrien interessar. Les trobareu també a l'apèndix, i veureu que condensen en unes poques planes tots els temes que van sortint al llarg del llibre. Han resultat ser un bon resum i el mèrit és vostre! Us agraeixo altre cop la vostra indispensable col·laboració.

La cirereta del pastís han sigut les excel·lents il·lustracions que ha fet l'Oriol Malet a partir de les quatre indicacions que jo li anava passant. La setmana passada us n'ensenyava unes quantes. N'hi ha de serioses i n'hi ha de més informals, però totes elles afegeixen una dimensió al text que trobo que el fa més proper. Això era important, perquè volia un llibre que fos assequible i fàcil de llegir, i crec que aquestes imatges ajuden molt a fer entrar els conceptes. El resultat, segons els lectors de prova, és un llibre que pot entendre i gaudir qualsevol persona, sense necessitat de tenir coneixements científics, que era un dels objectius.
En resum, un cop més pel que han dit els qui ja l'han llegit, sembla que ens ha quedat un llibre ple d'informació important però també amè, visualment interessant i sobretot assequible. Tot l'equip que hi ha treballat, des dels editors al maquetador, passant pel corrector i la cap de premsa, s'han esforçat molt, i espero que això s'hagi traduït en un llibre que us agradi. Ja m'ho direu.

3 comentaris:

Sergi ha dit...

A veure doncs. Segur que estarà explicat de manera molt planera, i pinta bé això que expliques dels annexos, pot ser una bona eina de consulta, a banda d'una lectura per aprendre molt.

kalamar ha dit...

Estarem al cas. Les il·lustracions són molt maques i clares.

VIRGÍNIA ha dit...

Em sembla interessant... me l'apunto!!!