dilluns, 14 de novembre del 2022

La setmana de l'Empíric

El dissabte passat es va inaugurar el festival Empíric, que continua tota aquesta setmana i del qual tinc l'honor de ser el comissari. Son una sèrie d'esdeveniments al voltant de la ciència i la literatura (no la ciència-ficció, que per això ja tenim el 42) que tenen lloc a Cerdanyola, una ciutat única pels equipaments científics que té (el sincrotró, el parc tecnològic...) i les activitats literàries habituals. N'hi ha per a tots els gustos, i hem tingut la sort que els he pogut programar a entorns realment poc habituals.

Per exemple, aquí teniu la crònica de l'acte inaugural, fet en el marc incomparable del sincrotró ALBA, i que va ser tot un èxit (vam omplir totes les places que teníem disponibñes). Aquí tenia un breu reportatge audiovisual per a què vegeu la patxoca que feia tot plegat:


El lligam de tot el festival és la idea que ciències i lletres han de treballar unides, no enfrontades, i per això hem reunit una sèrie d'exemples de persones que ja treballen a la interfase (jo mateix sóc un d'ells, i segur que ja esteu tips de sentir-me dir que la separació entre aquestes disciplines és artificial i perillosa). La primera tanda de xerrades, amb Caterina Biscari (directora de l'ALBA) i Martí Dominguez (flamant nou guanyador del premi Proa de novel·la) per un costat, i Carme Torras, Belén Gopegui i Mariola Dianrés per m'altre, va deixar un munt de temes interessants sobre la taula, amb referències constants a la necessitat d'enderrocar els murs que separen les diverses facetes de la cultura humana. Hem de donar les gràcies a l'Ajutnament de Cerdanyola, en especial a l'alcalde i al regidor de cultura, pel seu suport i les facilitats que ens han possat per a què el festival hagi sigut possible, i també al director general de Recerca de la Generalitat, Joan Gómez, que va fer un fantàstic parlament d'obertura.

L'Empiric continua fins diumenge, amb un grapat de taules interessants i la possibilitat de sentir parlar i conèixer gent molt interessant. Mireu el programa i segur que trobareu alguna cosa que us faci el pes!

3 comentaris:

zel ha dit...

No perds mai pistonada! Abraçades!

Olga Xirinacs ha dit...

La iaia Lola sempre deia: "home de molts oficis, pobre segur".
Això no se't pot aplicar, a tu. Perquè ets home d'un sol ofici però de tal magnitud que es desplega en infinites aplicacions i brilla en totes.
No és un afalac, és una constatació: irradies.
Ciència és vida, inseparables des de qualsevol punt de vista i així t'esforces a demostrar-ho a través de manifestacions diverses.
Que sempre sigui així i l'energia t'acompanyi. Olga X.
( ja torna a sortir allò de les verificacions...)

Salvador Macip ha dit...

Moltes gràcies, Olga! Jo també crec que son coses inseparables.