dimecres, 7 d’octubre del 2009

Sobre la grip A...

A l'Avui d'avui, una opinió una mica diferent a les que predominen aquests dies (la meva).

[Actualització: el debat ha continuat aquí i aquí.]

13 comentaris:

estrip ha dit...

"Una decisió que s'ha de prendre en nom de la població", i que no es pot deixar prendre als individus.

ostres, no hi estic gens d'acord. El poder i els diners fan prendre decisions equivocades i perjudiquen al individu. Es clar que si son els experts i tècnics els qui decideixen sense "influeza" político-econòmica aleshores pensaria diferent.

Qui s'ha guanyat aquesta desconfiança? Es clar que això seria un altre debat.

Clidice ha dit...

Un bon article Salvador. El mal, ara mateix, ja no està en si la grip aquesta mata o no, o si en les vacunes són efectives o no (personalment no m'he vacunat mai i no penso començar ara). El mal és que desde la classe dirigent ens ha arribat tan el missatge que no te'n pots refiar, que ara les persones acabem fent cas de qualsevol il·luminat que crida més fort.

La reacció del personal no deixa de recordar-me la reacció de la gent en les epidèmies de pesta, aviat començarem a cremar laboratoris farmacèutics? metges? el cas és trobar un culpable del neguit que ens abassega. Ens han dit que tenim dret a tot, fins i tot a la immortalitat, quan això es contradiu amb la realitat ens enfadem molt. I ara, què?

Però com diu l'estrip, això ja és un altre debat, segurament.

Marc ha dit...

Un article sensacional! Crec que és la visió més ponderada i estricta que he vist en setmanes.
Pel que fa a la por de la gent, les teories conspiratives i les decisions que s'han de prendre, crec que els governs, les auitoritats i les administracions en general tenen una responsabilitat vers la població i, com tothom, es poden equivocar. Però m'apunto al que diu el Salvador: hi hem de confiar, en els nostres representants i en els experts.

Josep ha dit...

Molt bo l'article.

Tinc pendent un article seriós sobre el tema.

Unknown ha dit...

Bon article, Salvador. Si t'haig de ser sincera, la veritat és que "estava esperant" la teva opinió sobre el tema.

Jo tinc la impressió potser "dirigida" que se n'ha fet un gra massa cap a totes dues bandes. I que s'ha generat un parell de paranoies contraposades: d'una banda la de vinga! anem a ser ascètipcs fins a un punt que sembla paranoic (quan potser no cal que ens anem rentant les mans cada 5 minuts, quan potser no cal que mirem malament la senyora del super que esternuda...) i de l'altra justament l'oposada la criticar les autoritats i els laboratoris per les decisions preses, en l'exercici de la seva responsabilitat, i en això imagino que s'han seguit els protocols adequats.

En fi, costa trobar la justa mesura en les coses.

neus ha dit...

D'acord... però tampoc cal que mengem virus i grip i vacunes 24 hores al dia, de tant sentir que ve el llop ja no en fem cas.

Personalment el tema em preocupa poc, potser sóc una inconscient, però després de la grip aviar què vols que et digui... havíem de caure com mosques durant la migració d'aus. I tot plegat res.
A més, bé ens ha de posar a lloc d'alguna manera la natura, no som infalibles, ni immortals, ni els amos de tot plegat i ja va bé que ens ho recordin.

T'enllaço l'article al twitter :)

Toni En Blanc ha dit...

Doncs si, altra manera de veure tot el que s'ha muntat entorn del nou virus de la grip.

Salut SM! ;)

Борис Савинков ha dit...

Salvador, trobo molt bé que recordis al personal que s'ha d'anar morint. Sigui un virus o un disgust. La medicina no pot abdicar i barrejar-se amb interessos espuris per transmetre despreocupació. La gent quan es creu immortal fa hipoteques a quaranta anys...

jaka ha dit...

Un article molt coherent i racional, jo si que m’han dit que m’haig de vacunar ja que estic operada de càncer de pulmó i soc factor de risc encara que mai he tingut cap classe de grip. M’han agrada’t molt els teus raonaments, gràcies per els teus coneixements i aportacions.

:)

estrip ha dit...

la iruna de camins d'iruna ha enllaçat al seu bloc una entrevista a la Teresa Forcades que li van fer al programa Singulars de tv3. Bé és una altra opinió que ens podem creure o no, sobre els medicaments i les farmacèutiques.

LEBLANSKY ha dit...

Penso que és el millor que pot fer un científic és parlar com a tal, i ja de pas, deixar clar que en nom de la ciència no s'han de fer debats polítics ni econòmics. La lectura del teu article em fa tenir les coses més clares sobre un tema del qual tothom s'atreveix a dir la seua.

Robert ha dit...

...estic totalment d'acord amb el que dius sobre la tasca dels governs, però d'altra banda si crec que els mitjans van crear un estat d'alarma injustificat.Moltes vegades tal com es redacta una noticia pot crear un estat d'anim diferent. Clar, si només donen la dada de morts causades per complicacions sense comparar-les amb les causa la grip estacionaria, la gent ens preocupem amb raó. De totes maneres això, suposo, que haurà estat molt beneficiós per les empreses farmaceutiques....sempre que pasa alguna cosa així penso en el jardinero fiel...

Xiruquero-kumbaià ha dit...

"Per desgracia no és una decisió que es pugui deixar als individus".
Molt de compte amb això. Compte, que en nom del "bé comú" se n'han fet de l'alçada d'un campanar.
Si els experts no us poseu d'acord, que té d'estrany que cadascú es faci la seva composició de lloc?
Per cert, un altre expert que discrepa: http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=644560&idseccio_PK=1474