Comencem l'any amb una mica de por per les notícies que venen de la Xina, on tenen un problema seriós amb la covid. Era totalment esperable, perquè és un país mal vacunat, comparat amb el nostre, i sabíem que quan deixessin circular lliurement el virus (ho havien de fer tard o d'hora, perquè l'estratègia de covid zero és bona però no sostenible a llarg termini) hi hauria un pic important de casos.
Això, de moment, és un problema per als xinesos, però no pels països ben vacunats, com el nostre, on el virus segueix circulant però l'impacte en el sistema de salut és tolerable. Controlar els avions que venen de Xina és poc pràctic, perquè el virus pot entrar per altres bandes (i perquè ja està circulant i no en fem cap control especial). El que sí que és important és vigilar que no entrin noves variants més agressives, que és el que fa por a nivell mundial (quan hi ha un pic important de casos sempre estem facilitant que el virus muti i se seleccioni una variant pitjor, com hem anat veient aquests anys).
De moment, les variants que circulen per la Xina son conegudes i no representen cap risc addicional, per sort, però això pot canviar en qualsevol moment. Per això el més important ara des del punt europeu és que fem un bon seguiment dels virus que van arribant (això vol dir seqüenciar, més que no fer PCRs o tests ràpids) i estiguem al cas de la possible aparició de noves variants.
En resum, i per al ciutadà mitjà, la recomanació és keep calm i vacuneu-vos. Un bon nivell de immunitat és el que, en aquests moments, ens separa del caos que hi ha a la Xina, i això s'ha de tenir molt clar. Sabent que els anticossos es van perdent amb el temps, les dosis de reforç, sobretot en la població que sabem que té més risc d'acabar a l'hospital, és essencial, i que s'hagi establert el marc mental que la pandèmia s'ha acabat i la vacuna ja no fa falta pot ser un problema (sobretot perquè el sistema de salut català ja està una mica al límit en aquests moments). S'haurà d'anar fent un seguiment del número d'hospitalitzats, sobretot perquè coincideix amb una onada de grip força important (i això està tensionant molt el sistema, tant a Catalunya com a UK, que son els exemples que segueixo de prop), i això és el que pot acabar donant problemes de saturació.
Aquí teniu més comentaris que he fet sobre aquest tema els últims dies:
Huffington post
A punt
ARA
El Periódico
En Jake (minut 18)
El Periódico (article d'Opinió)
Castilla La Macha TV
Radio Popular
Yahoo news
3 comentaris:
Fa uns mesos vaig veure que a les biblioteques havien incorporat al fons bibliogràfic llibres nous, manuals universitaris, d'epidemiomologia. He comprovat que, de moment, ningú els agafa en préstec. Pot ser que ja no estigui de moda?
M'agrada seguir-vos a vosaltres, els científics que esteu al cas de les epidèmies i ens doneu d'una manera generosa el vostre parer. A vegades les informacions oficials no son tant aclaridores i poden caure en la desinformació. Gràcies Salvador.
Josep, la gent està una mica tipa del tema... Però cal que aquesta informació estigui disponible!
Gràcies, Marta.
Publica un comentari a l'entrada