dissabte, 14 de novembre del 2009

Elogi al paremiòleg constant.


Quan fa uns anys estava escrivint El rei del món, em preocupava fer creïble el català dels protagonistes, que se suposava que era una traducció de l'anglès canalla del Bronx. Ràpidament vaig entendre que una de les meves eines serien les frases fetes, que funcionen com un baròmetre de la vitalitat d'una llengua. No és una feina fàcil. Són la mena de recursos que donen autenticitat als teus diàlegs, però massa sovint només coneixem les versions d'altres llengües. En aquest sentit, un refranyer català-castellà, o un temàtic són eines molt útils pels escriptors, com un recull de les dites i frases fetes. El problema va ser que per aquelles dates encara no hi havia una base de dades online tan acurada com la que ha muntat el Víctor Pàmies (que per aquestes contrades coneixem amb el mot de Parèmies) sota el nom de paremiosfera.

La paremiosfera, pels qui encara no la coneixeu, s'omple cada dia de dades imprescindibles pels qui parlem i escrivim en català, a un ritme vertiginós. Em pregunto d'on treu temps el seu responsable! Sigui com sigui, li hem d'agrair aquest treball titànic de documentació. El mateix Pàmies es queixava fa poc del problema que representa voler fer la feina ben feta sense que ningú t'ho recongeui econòmicament. A mi em sembla que esforços com els del Pàmies són els que haurien de rebre subvencions de les autoritats. Per exemple, si un 10% del que costen tots aquests informes que diuen que encarrega la Generalitat es destinés a ajudar activistes voluntariosos com el Pàmies, en sortiríem tots guanyant. El país i la cultura, que d'això es tracta.

Amb aquest post m'apunto amb orgull a l'homenatge que s'ha organitzat aquestes darreres setmanes d'amagat a la catosfera per reconèixer la feina del Víctor, mentre esperàvem l'arribada de la parèmia número 300.000 als seus blogs. No li servirà per posar el plat a taula, però espero que veure que la seva monumental dedicació s'aprecia almenys li doni ànims per continuar fent-la. Perquè ens fa falta. Gràcies, Víctor!

[Nota: el logo oficial dels 300.000 és gentilesa de de Palli:Disseny]

11 comentaris:

Galderich ha dit...

Salvador,
Has dit, molt ben dit que per això tens ofici d'escriptor, el que tots pensem!
L'import dels informes per en Pàmies, ja!

Allau ha dit...

Bravo, subscric la moció: subvencíons per en Parèmies!

Assumpta ha dit...

Bé... de fet, jo sempre he pensat que en Víctor no és un de sol, sinó que són tres (absolutament iguals i impossibles de distingir) i que treballen per torns :-)
Sempre n'hi ha un que està al peu del canó. Només així és possible arribar a fer aquesta feinada :-)

Òscar Roig i Carrera ha dit...

No el coneixia, pero certament sembla una tasca molt valuosa i interessant. L'aniré seguint a partir d'ara, felicitats a l'autor.

David Gálvez Casellas ha dit...

Bona feina! Hem coincidit força en algun comentari... Que poc originals!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

El teu canalla del Bronx parla un català brut, però polit. :-)

Tècnicament, no són 300.000 parèmies als blogs, ni tan sols 300.000 blogs, ni 300.000 entrades entre tots els blogs. És el meu coixí: una base de dades que em permet fer-li preguntes molt indiscretes i directes. :-)

Gràcies!

Josep ha dit...

I els que ens inventem paraules i refranys, quin paper hi juguem a la paremiosfera?

zel ha dit...

És un crak, eh? No entenc d'on treu la força...

Marta ha dit...

En Víctor fa un feina magnífica i titànica, jo també m'apunto al reconeixement que li féu.

Núr ha dit...

Molt ben dit! Els que treballem amb la llengua tenim molta sort de tenir gent que treballa tant per al català!

Puigmalet ha dit...

Segur que hi ha un bon grapat d'escriptors que han passat per mans del Pàmies sense pensar en la feinada que tenen aquests blocs. Un just homenatge, Salvador.