divendres, 27 de gener del 2012

De com em vaig convertir en guionista de cinema

És una història curiosa. Tot va començar amb un tuit. Un amic va anunciar al twitter que estava llegint Ullals. Una amiga seva va preguntar si valia la pena. Ell va dir que sí i jo no vaig poder evitar ficar-me a la conversa i, mig en broma, fer propaganda del llibre. Ella va dir que se'l llegiria. Jo em pensava que la cosa s'acabaria aquí, però no. Un parell de dies després m'enviava un missatge dient que volia parlar amb mi. Resulta que no era una lectora qualsevol. Treballava a una empresa que s'encarrega d'aixecar i promocionar projectes cinematogràfics (són la gent que hi ha darrere d'èxits com Pa negre o Eva) i tenia un client que estava buscant una història exactament com aquesta. El client, un muntador experimentat que volia fer el salt a la direcció, va llegir el llibre immediatament i va dir que li anava com anell al dit i que volia comprar-nos els drets. Tot plegat una feliç coincidència, de principi a  fi. 

Això era a l'estiu, i en plenes vacances a Gal·les, feia una videconferència de presa de contacte amb l'altre autor del llibre i el possible director. El feeling va ser immediat. Tant que li vam dir que sí, que ens semblava la persona adequada per portar Ullals al cinema. A més em vaig llançar a la piscina i allà mateix li vaig preguntar si tenia guionista. Quan em va dir que no vaig oferir-li els meus serveis. Ja sabeu que m'agraden els reptes! Tenia un avantatge: malgrat que no havia escrit mai cap guió, ningú no coneixia millor aquella història que jo. O el Sebastià, però ell va declinar afegir-s'hi perquè anava massa embolicats amb altres temes. I així va començar tot. Vam intercanviar idees, vam discutir l'enfocament (en un dinar de tres hores aprofitant que havia baixat a BCN per un congrés, en el què vam fer un repàs a totes les pel·lis de sèrie B dels 70 i 80), vaig aparcar els projectes que tenia en marxa, em vaig baixar uns quants guions d'internet, me'ls vaig empollar i, apa, a escriure. Al principi no va ser fàcil, però de seguida vaig aprendre els trucs del nou format. Uns mesos després, unes quantes productores van començar a interessar-se. Poc abans de Nadal, una d'elles oferia diners per fer el teaser, aquesta mena de tràiler que es fa abans per poder vendre el concepte. A mitjan gener es començava a rodar, i d'aquí unes setmanes ja estarà a punt d'ensenyar-se.

Aquest era el projecte nou que us havia mencionat, el que m'ha mantingut ocupat aquests darrers mesos. Ara que ja s'ha anunciat oficialment que passa a la següent fase, us puc explicar també que la setmana passada, just després de baixar d'Andorra, el Sebastià i jo vam anar a veure el rodatge del teaser a una pedrera perduda pels boscos prop de Caldes de Montbuí. Vam quedar al·lucinats de veure els nostres personatges convertits en persones de carn i ossos, ja us ho podeu imaginar. I més si considerem que els actors estaven fantàstics en els seus papers. No vam poder evitar fer-nos fotos amb l'Ariadna, el Vicent i el Cint, com uns fans més. I així és com estan les coses de moment. Tots molt emocionats i amb ganes de veure com el projecte va prenent cos.

24 comentaris:

McAbeu ha dit...

Pot sortir una molt bona pel·lícula d'un llibre com ULLALS, ja tinc ganes de veure-la.

Pons ha dit...

volem veure el teaser!

LEBLANSKY ha dit...

Uaaaah! Al ritme que portes, fins i tot aconseguiràs el meu somni de tota la vida: ser astronauta :)
Conyes a part, això té molts números per esdevenir un bon film.

Rokins ha dit...

incombustible Macip! sempre sorprenent-nos, ja tenic ganes de veure-la!

Sergi ha dit...

M'encanta la cara que poses a la foto amb en Clint! Se't veu mig incrèdul i mig acollonit de tenir el personatge davant dels ulls!

Nano, això teu és producte d'estudi. No fas lletjos a res, t'atreveixes amb tot! Ja que vas aconseguir que llegís el llibre contra pronòstic (subornant la Jomateixa), ara hauré de veure la pel·lícula, no?

Que tingueu molta sort i felicitats per totes les parts que et toquen, com a escriptor i guionista. Ets una bèstia parda. Però ja ho saben els de Leicester que aprofites els congressos per fer aquesta mena de negocis?

Carme J ha dit...

Amb tot el meu respecte, ets un verdader "cul inquiet"... hiperactiu, perseverant, lluitador i per descomptat i merescudament..... un afortunat!

Ja vull veure la pel·li!!!
Quant haurem d'esperar???

montse ha dit...

Salut, sort i endavant en aquest nou repte.

Mr. Aris ha dit...

jo ja t¡ho vaig dir, encara que pensava que la roderia el Balagueró! quina enveja! no necessites un secretari?

Marta ha dit...

Per aconseguir "coses" la gent s'ha de bellugar. Tu ets una d'aquestes persones. M'alegro infinitament d'aquest repte. Ja ens aniràs informant -. Una abraçada

Clidice ha dit...

El rei del moviment perpetu. Moltes felicitats, perquè la veritat és que t'ho curres :)

Brian ha dit...

Ostres, ets ben bé allò que se'n diu A Man for All Seasons :)

jomateixa ha dit...

Ostres noi! aquest Clint ja m'ha fet posar la pell de gallina, i sense acció!
I quina casualitat que el noi és un dels actors preferits de les meves filles... quan ho sàpiguin no se si podré evitar que la vegin...
Ja m'imagino sense dormir unes quantes nits... (malsons)
Ah. i a Caldes! això no em cau massa lluny, d'aquí un parell de setmanes hi vaig, no sereu pas encara pels voltants...??hehe
Bé, moltes felicitats per com t'estan anant les coses. Hauria dit... Quina sort! però crec que la sort, tu te la treballes molt.

Unknown ha dit...

Bé, més sorpreses, totes de l'alçada d'un campanar!
Els meus millors desitjos, Salvador!
Això teu ja comença a ser per emmarcar-ho i posar-ho als curricula de Secundària / Universitat.
Endavant!
_______

PV nivennit

Garbí24 ha dit...

això pinta bé...la veritat. A veure quan serà cuit i podem fer el tast.

msprinetti ha dit...

De com et done la enhorabona per tot el que estàs conseguint. Enhorabona!!

Marta ha dit...

Ullals, és un dels llibre juvenils que surten més a la biblioteca, conec personalment al Sebastià, ha vingut ha fer xerrades sobre els còmics i ha estat molt i molt bé! Us desitjo molts èxits, segur que serà una molt bona peli! Bon cap de setmana!

jaka ha dit...

Fantastic Salvador !!!

Assumpta ha dit...

Estic absolutament admirada de com deu estar de ben organitzat el teu cap per "poder amb tot", de veritat que ho trobo absolutament impressionant :-)

Josep ha dit...

Jo de gran vull ser com tu, però amb cabells.

Felicitats i enveja sana, endavant!

(paraula de verificació: dalicte)

Yáiza ha dit...

Ostres!! Això són paraules majors, eh!! Caaaaaaram, tu! Anem forts!

Ha de ser moooolt impressionant veure un llibre teu convertint en pel·lícula (sense comptar que a mi ja em semblaria massa impressionant poder publicar un llibre!!).

I una cosa!? La pel·lícula serà Ullals o serà Colmillos? =P

Salvador Macip ha dit...

Gràcies a tots! Quan tingui el teaser el penjo, espero que d'aquí poc. L'equip que ha de fer la pel·li és molt bo, segur que en sortirà un bon producte.

Leb, em sembla que ja sóc una mica massa gran per fer fer d'astronauta, però no em temptis! :)

joamteixa, el "Vicent" ho fa molt bé, a part de ser un actor conegut. Ja veuràs amb quines ganes pica pedra! Espero que tingueu molts malsons!

Sani, només faltaria aquesta :). Però ei, si puc servir com a exemple que es poden fer ciències i lletres a la vegada jo content, que aquesta divisió tan precoç sempre m'ha semblat molt absurda.

Marta, esperem que la pel·li desperti el mateix interès!

Josep, els cabells són la cosa més supèrflua que tenim al cap ;)

Yáiza, serà Fangs! Ja us penjaré el pòster un dia d'aquests :)

viu i llegeix ha dit...

flipa.... què no ets capaç de fer?

Pep Anton ha dit...

Relament emocionant per atots els fans d'Ullals!
L'enhorabona i endavant!!

Marta Contreras ha dit...

Noi, em sembla que no es pot ser més polifacètic :) Ara, jo crec que tu, de metge, ja no en fas. O això o a més ets mag i saps com aturar el temps per fer de tot :)